Uw zorgpas / EHIC

Zorgverzekeringen van Aon met risicodrager Zilveren Kruis

Als u verzekerd bent krijgt u een gratis zorgpas. Deze pas is uw verzekeringsbewijs. Met de EHIC kunt u in het buitenland aantonen dat u verzekerd bent tegen ziektekosten. Deze kaart is gratis en persoonsgebonden.

voordeelEenvoudig declareren
voordeelOnline zelf regelen 
voordeelUitstekende zorgservice

Wat is een Europese zorgkaart (EHIC)?

EHIC staat voor European Health Insurance Card. Met de Europese zorgkaart kunt u noodzakelijke medische zorg krijgen bij tijdelijk verblijf (vakantie en werk in opdracht van een Nederlandse werkgever) in het buitenland. Als u gebruik maakt van de Europese zorgkaart hebt u recht op dezelfde medische hulp als waar de inwoners van dat land recht op hebben. De kosten hiervan hoeft u dan niet voor te schieten. Dit kan wel betekenen dat sommige medische hulp helemaal niet wordt vergoed of dat de kosten niet altijd 100% gedekt zijn.

Waar hebt u recht op met de EHIC?

U kunt uw EHIC alleen gebruiken in de landen waar de EHIC geldig is en als uw basisverzekering geldig is op het moment van de behandeling. Uw basisverzekering mag dus niet beëindigd of opgeschort zijn.

Met de EHIC hebt u recht op spoedeisende zorg die in het wettelijke verstrekkingenpakket zit. Dit recht hebt u op basis van de Europese Verordening (EG) nr. 883/2004 van het Europese Parlement. Richtlijn 2011/24EU. Let op: De EHIC is niet bedoeld voor planbare zorg.

Zorgpas/EHIC aanvragen

Is uw zorgpas/EHIC stuk of bent u de pas kwijtgeraakt? Vraag dan een nieuwe aan.

Wat krijg ik wel vergoed met de EHIC?

U krijgt dezelfde vergoeding als inwoners van het land waar u verblijft. U betaalt ook dezelfde eigen bijdragen. Stuurt u een nota voor een eigen bijdrage naar uw zorgverzekeraar. Zij beoordelen of ze de eigen bijdrage kunnen vergoeden.

Wat krijg ik niet vergoed met de EHIC?

Zorg in particuliere klinieken zit meestal niet in het wettelijke verstrekkingenpakket van het land. Particuliere klinieken accepteren uw EHIC daarom meestal niet.

In welk land heb ik welk verzekeringsbewijs nodig?

Gaat u op reis buiten Nederland en hebt u tijdens uw verblijf medische zorg nodig? Dan vraagt de zorgverlener naar een verzekeringsbewijs.

EHIC/Zorgpas

De EHIC is geldig in de volgende landen: België, Cyprus (Griekse deel), Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.

U kunt de Europese zorgpas ook gebruiken in: de Azoren, Ceuta, Frans Guyana, Gibraltar, Guadeloupe, Madeira, Martinique, Mayotte, Melilla, Réunion en St Martin.

E111-formulier

Voor enkele landen waarvoor de EHIC niet geldt, kunt u een zogeheten 111-formulier aanvragen. Dit formulier geeft ook recht op noodzakelijke medische zorg zoals dat in de betreffende landen gebruikelijk is. Een 111-formulier* kunt u gebruiken in Bosnië-Herzegovina, Macedonië, Servië, Montenegro, Tunesië en Turkije.
Zorgverleners in deze landen kunnen met het 111-formulier direct met ons afrekenen. U kunt het aanvragen via onze Klantenservice:
(040) 261 18 88.

*) Let op, vanaf 1 januari 2021 geven wij voor Marokko geen 111-formulier meer af.

Buiten Europa

Gaat u buiten Europa naar een ander land dan hierboven genoemd? Dan hebt u een verzekeringsverklaring (buitenlandverklaring) nodig om aan te kunnen tonen dat u tijdens uw verblijf verzekerd bent voor medische zorg. Vul deze verklaring in en u ontvangt vervolgens eenvoudig de verklaring voor uzelf en/of voor uw gezinsleden per e-mail.

Veelgestelde vragen