Uw zorgpas / EHIC

Als u verzekerd bent krijgt u een gratis zorgpas. Deze pas is uw verzekeringsbewijs. Met de EHIC kunt u in het buitenland aantonen dat u verzekerd bent tegen ziektekosten. Deze kaart is gratis en persoonsgebonden

Wat is een Europese zorgkaart (EHIC)?

EHIC staat voor European Health Insurance Card. Met de Europese zorgkaart kunt u noodzakelijke medische zorg krijgen bij tijdelijk verblijf (vakantie en werk in opdracht van een Nederlandse werkgever) in het buitenland. Als u gebruik maakt van de Europese zorgkaart hebt u recht op dezelfde medische hulp als waar de inwoners van dat land recht op hebben. De kosten hiervan hoeft u dan niet voor te schieten. Dit kan wel betekenen dat sommige medische hulp helemaal niet wordt vergoed of dat de kosten niet altijd 100% gedekt zijn.

Waar hebt u recht op met de EHIC?

U kunt uw EHIC alleen gebruiken in de landen waar de EHIC geldig is en als uw basisverzekering geldig is op het moment van de behandeling. Uw basisverzekering mag dus niet beëindigd of opgeschort zijn.

Met de EHIC hebt u recht op spoedeisende zorg die in het wettelijke verstrekkingenpakket zit. Dit recht hebt u op basis van de Europese Verordening (EG) nr. 883/2004 van het Europese Parlement. Richtlijn 2011/24EU. Let op: De EHIC is niet bedoeld voor planbare zorg.

In welke landen is de EHIC geldig?

De EHIC is geldig in de volgende landen: Australië, België, Cyprus (Griekse deel), Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.

U kunt de Europese zorgpas ook gebruiken in: de Azoren, Canarische eilanden, Ceuta, Frans Guyana, Gibraltar, Guadeloupe, Madeira, Martinique, Mayotte, Melilla, Réunion en St Martin.

E111-formulier voor een aantal andere landen

Voor enkele landen waarvoor de EHIC niet geldt, kunt u een zogeheten 111-formulier aanvragen. Dit formulier geeft ook recht op noodzakelijke medische zorg zoals dat in de betreffende landen gebruikelijk is. Een 111-formulier kunt u gebruiken in Bosnië-Herzegovina, Servië, Montenegro, Kaapverdische Eilanden, Marokko, Tunesië en Turkije.

Zorgverleners in deze landen kunnen met het 111-formulier direct afrekenen met uw verzekeraar. U kunt het E111-formulier aanvragen via uw verzekeraar.

Een zorgpas / EHIC aanvragen?

Een zorgpas of EHIC kunt u aanvragen bij uw verzekeraar. Op uw polis staat wie de verzekeraar is.
Wilt u weten hoe u de pas aanvraagt?
Kies dan hieronder uw collectiviteit: typ de naam van uw werkgever of vereniging en selecteer het (juiste) zoekresultaat.

Niet gevonden?

 Probeer te zoeken met een deel van de naam. Staat uw bedrijf er niet bij? Klik op de knop 'Ik heb geen collectiviteit' om verder te gaan naar de particuliere informatie op deze website.

Klantbeoordeling
Zorgverzekering