Overstappen zorgverzekering na 1 januari 2018

Tot en met 31 december 2017 kon u uw zorgverzekering wijzigen of overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Toch zijn er situaties waarbij u na 31 december 2017 uw zorgverzekering kunt wijzigen. Wij zetten deze voor u op een rij.

Plaatsingsdatum: 31 december 2017

Aanvullende en/of tandartsverzekering wijzigen tot 1 februari 2018

Bij bepaalde zorgverzekeraars kunt u ook na 31 december 2017 een aanvullende of tandartsverzekering wijzigen. Dit dient u dan wel vóór 1 februari 2018 te doen. Deze wijzigingen gaan met terugwerkende kracht in per 1 januari 2018. U wijzigt makkelijk zelf via de mijn-omgeving van desbetreffende verzekeraar.

Overstappen zorgverzekering na 31 december 2017

Er zijn meerdere situaties waarbij u als verzekerde het recht hebt om tussentijds over te stappen van zorgverzekering. Wij zetten deze voor u op een rij.

Zorgverzekering voor 1 januari 2018 opgezegd

Hebt u uw oude zorgverzekering vóór 1 januari 2018 opgezegd dan hebt u tot 1 februari 2018 om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Deze nieuwe zorgverzekering gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari 2018. Daardoor kan het zijn dat de zorgverzekeraar in de maand januari tweemaal premie afschrijft, voor januari en februari.

18 jaar

Bent u 18 jaar geworden? Dan gaat u premie betalen vanaf de eerste dag van de volgende maand. U kunt zelf een andere zorgverzekering kiezen of blijft verzekerd op de polis van de ouder(s). U hebt in dit geval dus de keuze om een eigen zorgverzekering te kiezen gedurende het jaar.

Vanuit het buitenland en niet verzekerd

Verhuist u vanuit het buitenland naar Nederland en hebt u nog geen zorgverzekering? Dan hebt u vier maanden om een zorgverzekering af te sluiten. Dit kan echter pas nadat u ingeschreven staat bij de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). De verzekeraar bepaalt wanneer de verzekering ingaat.

De voorwaarden van de zorgverzekering zijn tussentijds aangepast

In sommige gevallen kan de zorgverzekeraar gedurende het jaar zijn voorwaarden aanpassen. U hebt dan het recht om de verzekering op te zeggen per datum dat de wijziging ingaat (en uiterlijk 1 maand na de wijzigingsdatum). Sluit dan wel een nieuwe zorgverzekering af.

Verandering van werkgever

Wanneer u een collectieve zorgverzekering hebt via uw werkgever en uit dienst gaat, mag u overstappen naar de verzekeraar van uw nieuwe werkgever (als deze een collectieve zorgverzekering aanbiedt). Heeft uw nieuwe werkgever geen collectieve zorgverzekering dan kunt u niet overstappen. Geef uw uitdiensttreding met dit formulier aan ons door. Wij bekijken dan de eventuele gevolgen voor uw verzekeringen en nemen daarover indien nodig contact met u op. Mocht u vooraf persoonlijk advies wensen over de splitsing en/of wijzigingen van uw verzekeringspakket, maak dan een afspraak met één van onze adviseurs.

Scheiding

Staat u samen met uw partner op één polis en gaat u scheiden dan mag u zelf een nieuwe zorgverzekering afsluiten (mits u niet de verzekeringsnemer bent). Uw partner (de verzekeringsnemer) zal de zorgverzekering voor u moeten beëindigen. Let even op dat de verzekeringen qua datum aansluiten.

Uit militaire dienst

Als militair hebt u een verplichte zorgverzekering bij de Stichting Ziektekostenverzekering Krijgsmacht. Gaat u uit militaire dienst dan moet u een zorgverzekering afsluiten. Dit moet binnen vier maanden.

14 dagen bedenktijd

Een nieuwe zorgverzekering afgesloten? Dan hebt u 14 dagen bedenktijd, dit is wettelijk bepaald. Binnen deze 14 dagen mag u besluiten om uw nieuwe zorgverzekering kosteloos te annuleren, ook als deze dagen na 1 januari 2018 vallen. Annuleert u de nieuwe zorgverzekering na 1 januari dan geldt automatisch uw eerdere zorgverzekering.