Welk zorgverzekeringsbewijs neemt u mee?

Weet u welke van de drie verzekeringsbewijzen u nodig hebt voor uw reis naar het buitenland?

Als u tijdens uw verblijf buiten onze landsgrenzen medische zorg nodig hebt, dan vraagt de zorgverlener naar een verzekeringsbewijs. In veel landen (vooral binnen Europa) geldt uw zorgpas met op de achterzijde uw EHIC (European Health Insurance Card) als verzekeringsbewijs. Maar voor sommige landen hebt u een Engelstalige verzekeringsverklaring (een buitenlandverklaring) nodig om aan te kunnen tonen dat u tijdens uw verblijf verzekerd bent voor medische zorg. En in enkele gevallen hebt u een E111-formulier nodig.

Hieronder lichten we per verzekeringsbewijs toe in welke landen het geldig is.

Welk verzekeringsbewijs geldt waar?

Gaat u op reis buiten Nederland en hebt u tijdens uw verblijf medische zorg nodig? Dan vraagt de zorgverlener naar een verzekeringsbewijs.

EHIC/Zorgpas (Binnen Europa en enkele uitzonderingsgevallen daarbuiten)

De EHIC is geldig in de volgende Europese landen: 

België, Bulgarije, Cyprus (Griekse deel), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk (Groot-Brittannië), Zweden en Zwitserland.

Uitzonderingsgevallen buiten Europa: 
Australië, de Azoren, Canarische eilanden, Ceuta, Frans Guyana, Gibraltar, Guadeloupe, Madeira, Martinique, Mayotte, Melilla, Réunion en St Martin.

Verzekeringsverklaring (Buiten Europa)

Gaat u buiten Europa op reis? Dan hebt u een Engelstalige verzekeringsverklaring (buitenlandverklaring) nodig om aan te kunnen tonen dat u tijdens uw verblijf verzekerd bent voor medische zorg.

Enkele uitzonderingen hierop zijn de volgende landen, waarbij de EHIC van toepassing is:
Australië, de Azoren, Canarische eilanden, Ceuta, Frans Guyana, Gibraltar, Guadeloupe, Madeira, Martinique, Mayotte, Melilla, Réunion en St Martin.

Aanvragen

Hebt u een IAK Zorgverzekering? Dan kunt u de Engelstalige verzekeringsverklaring (buitenlandverklaring) zelf aanvragen. Vul dit formulier in en u ontvangt vervolgens per e-mail de verklaring in PDF voor uzelf en/of voor uw gezinsleden. Het formulier is ook beschikbaar in Mijn Omgeving.

E111-formulier (daar waar EHIC én de verzekeringsverklaring niet geldig zijn)

Voor de landen waarin de EHIC én de verzekeringsverklaring niet als geldig verzekeringsbewijs worden gezien, kunt u een E111-formulier aanvragen. Dit formulier geeft recht op noodzakelijke medische zorg, zoals die in de betreffende landen gebruikelijk is. Zorgverleners in deze landen kunnen met het E111-formulier direct met uw zorgverzekeraar afrekenen. 

Een 111-formulier kunt u gebruiken in: 
Bosnië-Herzegovina, Kaapverdische Eilanden, Macedonië, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië en Turkije.

Spoedeisende zorg in het buitenland?

Als er iets gebeurt terwijl u in het buitenland bent en u hebt spoedeisende zorg nodig, dan kunt u altijd bellen met het SOS nummer van uw zorgverzekeraar. Zij kunnen u helpen bij het vinden van een zorgverlener. Of als u - op het moment dat u zorg nodig hebt - het gevraagde verzekeringsbewijs niet bij de hand hebt. Zij bemiddelen dan voor u en schakelen waar nodig met uw zorgverzekeraar voor een vervangend bewijs.

Meer informatie

Alle informatie over zorgkosten in het buitenland en hoe u de verschillende verzekeringsbewijzen kunt aanvragen leest u op onze buitenlandpagina.