Wijzigingen zorgverzekering 2022

Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend wat er in 2022 verandert in de basisverzekering. Op deze pagina geven wij u een overzicht van al deze veranderingen. Deze zijn voor alle zorgverzekeraars gelijk.

Eigen risico

Het wettelijk verplicht eigen risico blijft € 385.

Premie

De overheid verwacht dat de maandpremie van de basisverzekering gemiddeld € 2,60 stijgt in 2022. Dat is een schatting. De zorgverzekeraars bepalen zelf de premies van de verzekeringen die ze aanbieden. Die premie moeten ze uiterlijk 12 november bekend maken.

Zorgtoeslag

Pijl naar boven De maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden stijgt met € 36. Voor huishoudens met meer personen is deze stijging € 40.

Belangrijkste veranderingen basisverzekering

  • De vergoeding voor paramedische zorg (fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie en diëtetiek) voor patiënten die herstellen van COVID-19 blijft tot tenminste 1 augustus 2022 in de basisverzekering. Afhankelijk van het verloop van de pandemie kan de overheid ervoor kiezen de vergoeding nog langer in de basisverzekering te houden
  • Vanaf 1 mei 2020 wordt CAR-T-celtherapie vergoed vanuit de basisverzekering. Deze behandeling wordt momenteel in 4 expertziekenhuizen in Nederland uitgevoerd. Vanaf 2022 kunnen deze patiënten een vergoeding krijgen voor overnachtingen (bijv. in een hotel) in de buurt van het ziekenhuis, als ze verder dan 60 minuten van het ziekenhuis wonen.
  • Mensen die gebruik maken van mechanische ademhalingsondersteuning thuis, kunnen vanaf 2022 de elektriciteitskosten hiervoor declareren bij hun zorgverzekeraar. In de praktijk was dit bij veel verzekeraars al mogelijk, maar vanaf 2022 wordt het officieel opgenomen in de basisverzekering.

Belangrijke data

12 november 2021
Uiterlijk 12 november maken verzekeraars hun zorgpremies en vergoedingen bekend.

31 december 2021
U kunt uw zorgverzekering opzeggen of wijzigen tot en met 31 december.

31 januari 2022
Laatste dag voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering (als u vóór 1 januari heeft opgezegd). Uw verzekering gaat dan in met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022.