Klantbeoordeling
Zorgverzekering

Wachtlijstbemiddeling

Wachtlijstbemiddeling

Gemiddeld 34 dagen wachttijd verkorting

Duurt het lang voordat u wordt geholpen bij uw eigen ziekenhuis of instelling? Dankzij onze wachtlijstbemiddeling bent u sneller aan de beurt.

U kunt vertrouwen op onze wachtlijstbemiddeling. Wij weten waar u goed en snel wordt geholpen, welke klacht u ook hebt. Zowel regionaal als landelijk hebben wij afspraken met goede ziekenhuizen en instellingen. Moet u bijvoorbeeld vijf weken wachten op een behandeling bij uw eigen ziekenhuis of instelling, dan kan het zijn dat u ergens anders al over drie weken terecht kunt.

Op de website van Zorgkaart Nederland kunnen onze klanten aangeven hoe zij onze diensten (waaronder wachtlijstbemiddeling) ervaren. Bekijk de beoordelingen hier.


Wat kunnen wij voor u doen?

Na uw aanvraag voor wachtlijstbemiddeling gaan wij direct aan de slag. We bekijken bij welke ziekenhuizen of klinieken u terecht kunt binnen uw eigen regio. Maar ook waar eventuele wachtlijsten het kortst zijn. Levert dit niet het gewenste resultaat op, dan breiden we de zoektocht uit naar de rest van Nederland. Natuurlijk beslist u zelf of u behandeld wilt worden in het door ons voorgestelde ziekenhuis of instelling.


Aanvragen wachtlijstbemiddeling

Wilt u gebruik maken van onze wachtlijstbemiddeling? Neem dan contact met de afdeling zorgadvies via (040) 2611 809 (bereikbaar op werkdagen van 9:00 tot 17:15 uur). Of vul het aanvraagformulier in. Een van onze zorgadviseurs zal dan binnen twee werkdagen contact met u opnemen om verdere afspraken te maken.


Wachtlijstbemiddeling aanvragen     

Behandeling in het buitenland

Voor een behandeling in het buitenland neemt u eerst contact met ons op via (040) 2611 809 (bereikbaar op werkdagen van 9:00 tot 17:15 uur). Zo weten wij precies wat we voor u moeten regelen en komt u niet voor onaangename verrassingen te staan.

Bestaande wachtlijsten


Onze zorgverzekeraars hebben met de ziekenhuizen afgesproken dat zij zich houden aan de Treeknormen. IAK heeft geen invloed op bestaande wachtlijsten. Alleen de behandelend specialist kan bepalen of er een medische reden is om uw ingreep te vervroegen. Wij kunnen wel voor u kijken waar deze behandeling eventueel in een ander ziekenhuis eerder kan plaatsvinden.Wanneer is wachttijd te lang?


Met zorgaanbieders hebben wij afgesproken dat zij binnen de wachttijden van de Treek-normen zorg verlenen. In geval van spoedzorg moet de noodzakelijke hulp zo spoedig mogelijk, dan wel binnen enkele uren, worden verleend. Vindt u zelf dat u te lang moet wachten dan kunt u altijd contact opnemen met onze afdeling Zorgadvies en bemiddeling op nummer 040 261 18 09.Treek-normen


Hieronder vindt u de maximaal aanvaardbare wachttijden volgens de Treeknorm:

 • Geneesmiddelen
  Binnen 1 werkdag kunt u uw geneesmiddelen ophalen bij uw apotheek
 • Huisarts
  U kunt in 80% van de gevallen binnen 2 werkdagen terecht bij uw huisarts. De maximale wachttijd is 3 werkdagen. Voor spoedeisende hulp kunt u direct terecht.
 • Paramedisch hulpverlener
  Binnen 1 week kunt u terecht bij uw paramedisch hulpverlener (bijvoorbeeld uw fysiotherapeut of logopedist).
 • Eerste gesprek ziekenhuis
  U kunt in 80% van de gevallen binnen 3 weken terecht in het ziekenhuis voor een eerste gesprek. De maximale wachttijd is 4 weken. Voor spoedeisende hulp kunt u direct terecht.
 • Diagnose of indicatie
  In 80% van de gevallen hebt u binnen 3 weken toegang tot zorgverlening om tot een indicatie of diagnose te komen. Denk bijvoorbeeld aan het starten van een medisch onderzoek. De maximale wachttijd is 4 weken.
 • Mondzorg
  Binnen 3 weken kunt u terecht voor een eerste gesprek bij bijvoorbeeld uw tandarts of orthodontist. Binnen 3 weken kunt u terecht voor een behandeling. Bij spoedeisende mondzorg wordt u binnen één uur geholpen.
 • Polikliniek
  In 80% van de gevallen kunt u binnen 4 weken terecht in het ziekenhuis voor een behandeling op de polikliniek waarvoor geen opname in het ziekenhuis nodig is. De maximale wachttijd is 6 weken.
 • Opname ziekenhuis
  In 80% van de gevallen kunt u binnen 5 weken terecht in het ziekenhuis voor een behandeling waarvoor een opname in het ziekenhuis nodig is. De maximale wachttijd is 7 weken.
 • Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
  Maximale wachttijd bij aanmelding: 4 weken.
  Maximale wachttijd tussen aanmelding en beoordeling: 4 weken.
  Maximale wachttijd tussen beoordeling en ambulante behandeling: 6 weken.
  Maximale wachttijd tussen beoordeling en intramurale behandeling: 7 weken.