Second opinion

U hebt als patiënt altijd recht op een second opinion, vóór of tijdens de behandeling. Wilt u graag door een andere arts laten beoordelen of de diagnose of behandeling die uw medisch specialist voorstelt de juiste is? De second opinion kan u meer zekerheid geven.

Een second opinion wordt vergoed vanuit de basisverzekering. U betaalt dus ook eigen risico hierover.

Hoe vraag ik een second opinion aan?

Bespreek de situatie met uw behandelend arts.

Geef aan dat u graag advies wilt van een andere arts en bespreek de mogelijkheden voor een verwijzing. Uw arts kan u voor de second opinion verwijzen naar een collega, of u kiest zelf de arts of behandelaar die werkzaam is binnen hetzelfde specialisme of vakgebied.

Maak de afspraak voor een second opinion.

Bij het maken van de afspraak is het belangrijk om te vermelden dat het om een second opinion gaat. Vergeet daarnaast niet om uw arts te informeren, omdat hij uw zorgdossier moet verstrekken aan de andere zorgverlener.

Bespreek het advies van de tweede specialist met uw behandelend arts.

Met de second opinion gaat u terug naar uw oorspronkelijke behandelaar; deze houdt de regie over de behandeling en bepaalt of hij het advies overneemt of niet.

Hoe kan ik snel een second opinion krijgen?

Als u hulp nodig hebt bij het vinden van een arts of specialist die u een second opinion kan geven, raadpleegt u de afdeling Wachtlijstbemiddeling van uw verzekeraar. Zij kunnen u adviseren bij welk ziekenhuis of de zorgverlener u snel terecht kunt.

Veelgestelde vragen

Klantbeoordeling
Zorgverzekering