Buitenland

Hebt u met spoed medische hulp nodig tijdens uw vakantie? Of u wilt een ingreep of behandeling liever in het buitenland laten doen. Ook in het buitenland bent u verzekerd voor medische zorg. De dekking is echter niet altijd volledig.

Verschil spoedeisende en niet-spoedeisende zorg

Spoedeisende zorg

Spoedeisende zorg is onverwachte medische zorg tijdens uw tijdelijke verblijf in het buitenland. De behandeling kan niet wachten totdat u terug bent in Nederland.

Niet-spoedeisende zorg

Niet-spoedeisende zorg is zorg die u wel nodig hebt, maar die u vooraf kunt plannen. Denk aan een bezoek aan een huisarts of apotheek. Maar ook een bezoek aan een polikliniek of een ingreep.

Zorgpas

Europese zorgkaart mee naar het buitenland

Met de European Health Insurance Card (EHIC) kunt u in het buitenland aantonen dat u verzekerd bent voor zorgkosten. Deze kosten hoeft u niet zelf voor te schieten. Hebt u spoedeisende hulp nodig, dan versnelt de pas de administratieve afwikkeling. Als u uw EHIC-pas laat zien, heeft de zorgverlener in het buitenland direct uw gegevens bij de hand.

Dit moet u weten over de EHIC

Kosten in het buitenland

Let op: de kosten van een behandeling in het buitenland kunnen hoger zijn dan de kosten hiervan in Nederland. Vanuit de basisverzekering vergoeden wij de kosten tot maximaal het bedrag van een behandeling in Nederland. Mogelijk betaalt u een deel van de kosten zelf. Kosten in het buitenland kunnen zelfs aanzienlijk hoger zijn. Deze meerkosten kunt u verzekeren met de IAK reisverzekering.

Wat krijg ik vergoed?

Vergoeding vanuit de basisverzekering

U krijgt maximaal 100% vergoed van het tarief in Nederland voor zorg uit de basisverzekering. De vergoeding is voor mensen die:

  • met spoed behandeling nodig hebben in het buitenland;
  • deze behandeling niet hadden verwacht voor de reis begon;
  • maximaal 1 jaar in het buitenland zijn voor vakantie, studie of werk. U betaalt hierbij eigen risico.

Wat betaal ik zelf?

Eigen risico

Voor behandelingen uit de basisverzekering geldt uw eigen risico.

Zorg binnen EU-/EER- of verdragslanden

Bij een tijdelijk verblijf in een land dat binnen de EU-/EER- of verdragslanden valt, hebt u recht op zorg volgens de basisverzekering die u in Nederland hebt afgesloten. Als u in deze landen zorg krijgt die niet binnen uw Nederlandse verzekering valt, dan wordt deze in het buitenland ook niet vergoed.

Niet-gecontracteerde zorgaanbieder

Gaat u naar een zorgaanbieder waarmee uw verzekeraar geen contract heeft? Houdt u er dan rekening mee dat u een deel van de kosten zelf betaalt. 

Wat regel ik zelf?

U hebt vooraf een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Hiermee kunt u bij ons een machtiging aanvragen.

Repatriëring

Repatriëring (terugkeer naar huis na een ongeval of ziekte) wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. De meeste aanvullende verzekeringen hebben wel dekking voor medisch noodzakelijke repatriëring, net als de meeste reisverzekeringen.

Buitenlandse nota’s declareren

Kosten voor bijvoorbeeld eerste hulp, huisarts en medicijnen betaalt u in eerste instantie zelf. U kunt deze achteraf declareren bij uw zorgverzekeraar.

Veelgestelde vragen

Klantbeoordeling
Zorgverzekering