Meeste Nederlanders kiezen verkeerde zorgpolis

Uit recent onderzoek van Ohra en Pricewise blijkt dat de meeste Nederlanders een verkeerde keuze maken bij het kiezen van de zorgverzekering. Wat opvalt zijn de resultaten over de kennis van soorten basisverzekering en de mate waarin het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage bekend is.

7 tips voor het kiezen van uw zorgverzekering

Driekwart van de ondervraagden denkt vrije zorgkeuze te hebben, terwijl dit maar voor 8% het geval is. Daarnaast denkt 57% dat de begrippen eigen risico en eigen bijdrage gelijk zijn, wat niet het geval is. Wij geven u tips voor het kiezen van de passende zorgverzekering.

Kijk niet alleen naar de premie

Maar ook naar de vergoedingen en gecontracteerde zorgverleners zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Bekijk de pagina over vergoedingen en gecontracteerde zorgverleners voor meer informatie. 

Bepaal of u een tandartsverzekering nodig hebt

Wanneer u weinig gebruik maakt van de tandarts kan het voordeliger zijn om geen tandartsverzekering te nemen maar om de tandartskosten zelf te betalen. Voor twee controles en één gaatje vullen betaalt u ongeveer € 75,- terwijl een aanvullende tandartsverzekering vaak € 20,- per maand (€ 240,- per jaar) kost.

Bepaal hoeveel risico u wilt lopen

Het verplicht eigen risico voor 2017 blijft € 385. Dit kunt u verhogen met een vrijwillig eigen risico waardoor uw premie per maand lager wordt. Vraag uzelf wel goed af of u een hoger eigen risico kunt dragen wanneer u zorgkosten krijgt. Lees meer over het eigen risico. De eigen bijdrage is niet hetzelfde als het eigen risico. De overheid bepaalt namelijk waarvoor de eigen bijdrage geldt en hoe hoog deze voor iedereen is. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden (een deel van) de eigen bijdrage. Lees meer over de eigen bijdrage.

Zet uw kind op de polis van de ouder die het ruimst verzekerd is

Het is verstandig om kinderen op de polis van de ouder bij te schrijven die het ruimst verzekerd is. Zo profiteren zij mee van die aanvullende verzekering. U betaalt geen premie voor de basisverzekering voor kinderen onder de 18 jaar. 

Bedenk of u en uw partner dezelfde zorgkosten hebben

Delen u en uw partner dezelfde zorgpolis maar hebt u verschillende zorgkosten? Dan kan het voor u beiden goedkoper zijn om over te stappen naar een andere zorgpolis. Denk daarbij aan zorgkosten en dus de vergoedingen voor bijvoorbeeld bril of lenzen, zwangerschap of fysiotherapie. 

Profiteer van uw collectieve regeling

Mogelijk kunt u zich collectief verzekeren via uw werkgever, vereniging of ledenorganisatie. Wanneer u gebruik maakt van de collectieve regeling profiteert u van korting op uw premie. Bekijk of u gebruik kunt maken van een collectieve regeling.

Vergelijk meerdere verzekeraars met elkaar

Met onze Adviestool vergelijkt u makkelijk meerdere grote verzekeraars (CZ, IAK, Menzis, ONVZ, VGZ en Zilveren Kruis) met elkaar op basis van vergoedingen, soort zorgkeuze en de premie. Natuurlijk wordt uw collectieve regeling meegenomen in de vergelijking.

De aanbieders van onze zorgverzekeringen

CZ ZorgverzekeringenIAK ZorgverzekeringenMenzis ZorgverzekeringenONVZ ZorgverzekeringenVGZ ZorgverzekeringenZilveren Kruis Zorgverzekeringen

Klantbeoordeling
Zorgverzekering