Klanttevredenheid cijfer

Wat betekent doorbeleggen na pensioendatum?

Biedt u een pensioenregeling aan waarbij de werknemer een kapitaal opbouwt en op de pensioendatum hiermee een levenslang pensioen aankoopt? Voor deze regelingen is nu veel aandacht. Een werknemer die nu of binnenkort met pensioen gaat krijgt een lagere pensioenuitkering dan verwacht, doordat de rente laag is.

Wat zijn de plannen van de overheid?

Het kabinet wil de kans op een hogere pensioenuitkering verbeteren door beleggen tijdens de uitkeringsfase toe te staan. Dit wordt ook wel "doorbeleggen" genoemd. Als de werknemer kiest voor doorbeleggen dan kiest hij tussen een vaste gegarandeerde uitkering en een variabele uitkering. De gegarandeerde uitkering is laag bij een lage rente, maar de werknemer heeft wel zekerheid. Een variabele uitkering op basis van beleggingen kan hoger zijn, maar ook lager uitvallen. Bij beleggingen neemt de werknemer dit risico voor lief. Een werknemer kan alleen kiezen voor een pensioenuitkering op basis van beleggingen als de werkgever deze mogelijkheid op heeft genomen in de pensioenovereenkomst.

Een goede invulling van het doorbeleggen betekent geleidelijker en later afbouwen van aandelen. Uw werknemer kiest soms dus al geruime tijd voor de pensioendatum tussen een vaste of variabele pensioenuitkering.

Gevolgen voor u als werkgever

Pensioenuitvoerders hoeven geen variabele pensioenuitkering aan te bieden. Gezien het marktbeeld gaan zij dit over het algemeen wel doen. Uitvoerders denken na over hun aanbod. Het wetsvoorstel Variabele pensioenuitkering is in ieder geval door de Tweede Kamer goedgekeurd. Nu de Eerste Kamer nog. De nieuwe regels gaan naar verwachting  uiterlijk 1 januari 2017 in.

Meer weten?

Wilt u meer informatie of advies van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op via (040) 26 11 805 of vul het contactformulier in.


Contactformulier