Zijn uw zonnepanelen wel verzekerd?

Plaatst u binnenkort zonnepanelen op het dak van uw woning? Denk dan ook even aan de gevolgen voor uw woonhuis- of inboedelverzekering.

Plaatsingsdatum: 25 september 2017

Technologische ontwikkelingen gaan de laatste jaren zo snel dat ze voor de nodige dynamiek zorgen in de verzekeringsmarkt. Neem bijvoorbeeld zonnepanelen. Een duidelijk waarneembare trend is dat de opbrengst per paneel toeneemt, terwijl de kosten per paneel dalen. Daarom maken steeds meer mensen de overstap naar zonne-energie. Het is weliswaar een dure investering, maar die verdient zich redelijk snel terug, en is ook nog eens goed voor het milieu.

Plaatst u binnenkort zonnepanelen op het dak van uw woning? Denk dan ook even aan de gevolgen voor uw woonhuis- of inboedelverzekering.

Woonhuisverzekering

Als u eigenaar bent van uw woning controleer dan even uw woonhuisverzekering (opstalverzekering).

Als de zonnepanelen vastgemaakt zijn aan het dak, is er meestal geen probleem. Dan horen ze bij het onroerend goed ( aard- en nagelvast noemen we dat). Zonnepanelen op een plat dak worden niet ‘aard- en nagelvast’ bevestigd. Dat zou lekkage kunnen veroorzaken aan het dak. In plaats daarvan worden ze op een regelwerk geklikt of verzwaard met ballast en zijn ze ook iets gevoeliger voor storm en diefstal. In dat geval mag u er niet zonder meer vanuit gaan dat schade aan de zonnepanelen verzekerd is.

Overleg hierover met uw verzekeraar is dus verstandig. Sommige verzekeraars willen bovendien dat u de nieuwwaarde van de zonnepanelen apart bij het verzekerd bedrag optelt (zodat u dus ook iets meer premie gaat betalen).

Inboedelverzekering

Als u zonnepanelen op uw gehuurde woning hebt laten leggen, hebt u geen opstalverzekering. Dan kunt u ze als huurdersbelang meeverzekeren op uw inboedelverzekering. Op de inboedelverzekering is vaak standaard 10% meeverzekerd op huurdersbelang. De kans is groot dat dat niet voldoende is. Geef dus de nieuwwaarde van de zonnepanelen aan uw verzekeraar door.

Hoe zit dat bij ons?

Hebt u een woonhuisverzekering in het IAK Privé Pakket?

Dan zijn uw zonnepanelen standaard meeverzekerd tegen brand, hagel, storm, diefstal en andere van buiten komende plotselinge gebeurtenissen.

Moet u de waarde van de zonnepanelen bijverzekeren?

Is het verzekerd bedrag recent nog vastgesteld en hebt u garantie tegen onderverzekering? Dan hoeft u de nieuwwaarde niet apart aan ons door te geven. Hebt u geen garantie tegen onderverzekering? Geef dan de waarde van de zonnepanelen aan ons door, zodat we het verzekerd bedrag kunnen verhogen.
Het standaard eigen risico is € 150. Bij storm hebt u een eigen risico van € 250.

Hebt u een huurwoning?

De inboedelverzekering in het IAK Privé Pakket beperkt de vergoeding voor alles wat huurdersbelang is tot € 6.000. Vaak is dat te weinig. Ons advies is: verhoog het verzekerd bedrag van huurdersbelang op uw polis. Dat kan in Mijn Omgeving.
Het standaard eigen risico is € 100, ook voor schade door storm.

Hebt u nog vragen?

Neem dan contact op met de medewerkers van onze klantenservice via (040) 261 18 21.