Voorkom schade door vorst

Het koude winterweer levert mooie plaatjes en leuke situaties op. Maar het kan ook voor problemen zorgen. Waar ieder jaar veel mensen door verrast worden, is schade aan het woonhuis en bijgebouwen door vorst en sneeuw. Neem even deze 8 tips door waarmee u schade kunt voorkomen.

Plaatsingsdatum: 26 februari 2018

Het koude winterweer levert mooie plaatjes en leuke situaties op. Maar het kan ook voor problemen zorgen. Waar ieder jaar veel mensen door verrast worden, is schade aan het woonhuis en bijgebouwen door vorst en sneeuw. Een aantal gebeurtenissen waar onze schade-afdeling mee te maken krijgt:
 • Leidingbreuk en waterschade door bevroren waterleidingen
 • Schade aan dakgoten door het gewicht van ijs en sneeuw
 • Schade aan lichte constructies met platte daken zoals groentekassen en serres

Waterschade door leidingbreuk komt het meest voor. We geven u graag een aantal tips om dat te voorkomen. Is de leiding al bevroren? Ook dan kunt u nog iets doen. Mocht zich toch een schade voordoen, vraag dan aan onze Schadeservice op (040) 261 18 04 of u daarvoor verzekerd bent, en wat u het beste kunt doen.

Voorkomen van bevroren leidingen

 1. Is de watermeter in de tuin? Dek die dan af met isolatiemateriaal. Zorg dat ook de watermeterput tochtvrij is.
 2. U kunt tijdelijk de ventilatieopeningen van de kruipruimte afdichten. Maak ze wel weer vrij als de vorstperiode achter de rug is. 
 3. Zet de radiatoren van de centrale verwarming open, zodat de leidingen en radiatoren  doorstromen. Ook in kamers die u niet gebruikt.
 4. Zet de centrale verwarming 's nachts niet lager dan zo'n 18 graden C. Gaat u voor een langere periode weg, zet de centrale verwarming dan niet te laag.
 5. Leidingen die een verhoogd risico lopen op bevriezing kunt u beter afsluiten, aftappen en doorblazen. Water dat nog in de leiding zit, kunt u zo verwijderen. Vergeet niet om na het doorblazen het aftapkraantje weer te sluiten.
 6. Leidingen die u niet kunt afsluiten omdat u ze nodig hebt, bijvoorbeeld de leidingen van de wasmachine, kunt u beschermen met speciale elektrische verwarmingslinten of met elektrische vorstbeveiligers. 
 7. Voeg geen antivriesmiddelen toe aan het water van de centrale verwarmingsinstallatie. Ketels en leidingen kunnen daar vaak niet tegen. 
 8. Bij rookgasafvoeren op het dak of aan de gevel kunnen door condens ijspegels ontstaan. Dreigen grote ijspegels af te breken waardoor schade of letsel kan ontstaan, probeer de ijspegels dan voorzichtig te verwijderen.

Is de leiding al bevroren?

 • Als er leidingen in het huis zijn bevroren, ontdooi ze dan nú en wacht niet tot de dooi invalt. 
 • Ontdooi NOOIT met open vuur! 
 • De bereikbare leidingen kunt u ontdooien met behulp van een föhn (lage stand) of een elektrisch kacheltje. Voor het ontdooien van metalen leidingen waar u niet direct bij kunt raden we u aan om zogenaamde ontdooitrafo's te gebruiken. 
 • Tijdens het ontdooien kunt u niet zien of de leiding is beschadigd. Zet dus tijdens het ontdooien de hoofdkraan dicht. Doet u het liever niet zelf? Schakel dan een installateur in. 
 • Hebt u de buitenkraan niet afgesloten voordat de vorst intrad, dan kunt u ervan uitgaan dat deze nu is bevroren. Draai dan alsnog de afsluiter van de buitenkraan dicht.