Paraplu's

Wat als? 10 veel voorkomende schades door slecht weer

Wat als? Tien veel voorkomende schades door slecht weer

De weergoden laten zich deze lente van hun slechtste kant zien. Steeds worden diverse regio’s in Nederland geteisterd door wolkbreuken en forse onweers- en hagelbuien. De regelmaat waarmee het KNMI code geel en rood uitdeelt, doet denken aan een scheidsrechter op het EK Voetbal.

Natuurlijk hopen wij dat u geen natte voeten krijgt. Toch krijgen onze schadebehandelaars veel waterschades te verwerken. Bent u benieuwd voor welke schades u verzekerd bent? Hieronder leest u wat de verzekeringen in het IAK Privé Pakket vergoeden.

Wat als?

1) Wat als mijn straat verandert in een rivier en het water onder mijn voordeur naar binnen loopt?

Als uw voordeur gesloten was, is de schade aan uw woonhuis en inboedel verzekerd. Als het water terug komt uit de openbare riolering of sanitair in uw woning, dan is de schade aan uw woning verzekerd tot € 25.000,-. Kosten voor ontstoppen vergoeden we niet.

2) Wat als ik per ongeluk mijn raam open heb laten staan?

Waterschade door neerslag die binnen is gekomen door openstaande ramen of deuren, is niet verzekerd.

3) Wat als het regenwater mijn woning binnen komt door een daklekkage?

De waterschade in uw woning is verzekerd, maar de reparatie van het dak, de dakgoot of afvoerpijp niet.

4) Wat als een windhoos er met mijn zonwering vandoor gaat?

De zonwering die vast aan het huis is gemonteerd, valt onder de inboedelverzekering. Op de inboedelverzekering geldt € 100,- eigen risico.

Stormschade aan tuinmeubels, tuingereedschap, vlaggenstokken en wasgoed is niet verzekerd.

5) Wat als een storm het dak van mijn huis beschadigt?

Stormschade aan uw woning is verzekerd met een eigen risico van € 250,-. De waterschade die daarna ontstaat aan uw inboedel is ook verzekerd.

6) Wat als een hagelbui het dak van mijn auto of caravan in een poffertjespan verandert?

Op de autoverzekering is hagelschade verzekerd als u een beperkt cascoverzekering of volledig cascoverzekering hebt (allrisk). De schade heeft geen invloed op de no-claim, dus u verliest geen schadevrije jaren.

Uw caravanschade kunnen wij vergoeden als u hagelschade hebt meeverzekerd op uw caravanverzekering. Dat blijkt uit uw polis. Als de schade hersteld moet worden, hebt u € 75,- (extra) eigen risico. Als de hagel alleen deukjes heeft gemaakt en de caravan is niet lek, is herstel niet nodig. Dan vergoeden we alleen de waardevermindering. Het eigen risico van € 75,- geldt dan niet.

7) Wat als de hagel mijn huis beschadigt?

Op uw woonhuisverzekering is schade door hagel ook verzekerd. Gaat het om schade aan glas? Dan vergoeden wij de herstelkosten van het glas. Gaat het om liggend glas zoals een serredak of lichtstraat? Dan vergoeden wij alleen als er lekkage is ontstaan.

8) Wat als mijn auto stil komt te staan in een ondergelopen straat?

U bent verzekerd voor schade door storm, hagel en overstroming als u een beperkt cascoverzekering of volledig cascoverzekering hebt (allrisk). De schade heeft geen invloed op uw no-claim. U verliest dus geen schadevrije jaren.

9) Wat als de bliksem inslaat in mijn huis?

Brandschade door blikseminslag is verzekerd op de woonhuisverzekering en inboedelverzekering. Gevolgschade door bluswater of regenwater ook.

10) Wat als mijn TV het niet meer doet na een onweersbui?

Overspanning van het elektriciteitsnet na een blikseminslag in de omgeving van uw huis, kan schade aan elektrische apparaten veroorzaken. Deze schade is verzekerd op uw inboedelverzekering.

Let op: als u bezig bent met verbouwen of het huis staat leeg, dan is de dekking op uw woonhuis- en inboedelverzekering beperkt. Bovenstaande antwoorden gelden dan mogelijk niet voor u.

Hebt u een schade?

Hebt u schade door het noodweer van 23 juni? Vanwege de grote hoeveelheid meldingen is het druk aan de telefoon en zijn onze reactietijden langer dan gebruikelijk. Wij hebben extra capaciteit geregeld om de schademeldingen zo snel mogelijk af te handelen. Wilt u weten hoe u uw schade kunt melden, welke informatie u op moet sturen en waar u op moet letten?

Wat te doen bij schade?