Is uw woonhuisverzekering nog up-to-date?

Bijna 4 op de 5 Nederlanders met een woonhuisverzekering vergeet die verzekering aan te passen na een verbouwing van hun woning. Dat blijkt uit een onderzoek onder duizend respondenten, dat is uitgevoerd in opdracht van vergelijkingssite Pricewise.

Plaatsingsdatum: 6 mei 2019

Bijna de helft van de woningbezitters heeft wel eens iets verbouwd of gerenoveerd in of aan de woning, zoals de badkamer of de keuken. Slechts één op de vijf van de mensen met een woonhuisverzekering paste na die verbouwing de verzekering aan. Ook Verenigingen van Eigenaren passen de gezamenlijke woonhuisverzekering weinig aan na een gezamenlijke verbouwing. Een op de drie geeft aan dat de verzekering na zo’n verbouwing niet is aangepast en nog eens een kwart zegt niet te weten of dat wel of niet gebeurd is.

Garantie tegen onderverzekering

Veel Nederlanders hebben dus een woonhuisverzekering die niet meer op maat is, waardoor ze een verhoogd risico lopen na een verbouwing. Van de respondenten uit het onderzoek heeft een derde een garantie tegen onderverzekering opgenomen in de verzekering. De helft weet niet of ze die hebben, terwijl die – zoals de naam al zegt – kan voorkomen dat je na een verbouwing onderverzekerd bent. Deze garantie voorkomt dus dat bij een schade niet alles wordt vergoed.

Garantie via Adresscan of woonhuismeter

De garantie tegen onderverzekering wordt gebaseerd op de herbouwwaarde van uw woning. Dat is het bedrag dat nodig is om uw huis op precies dezelfde manier op dezelfde plek opnieuw te bouwen.

Adresscan

Om dat bedrag te bepalen, gebruiken we de Adresscan. We baseren de herbouwwaarde op objectieve gegevensbronnen van de overheid en het bedrijfsleven, zoals WOZ, gemeentelijke belastingen en bouwtoezicht. Ieder jaar bij de verlenging van de woonhuisverzekering toetsen we uw verzekerd bedrag opnieuw aan de Adresscan en passen we dat bedrag aan als het nodig is.

Woonhuismeter

Is de herbouwwaarde van uw woning hoger dan € 600.000? Of zijn er onvoldoende gegevens beschikbaar? Dan berekenen we de waarde aan de hand van onze woonhuismeter. U vult een aantal vragen in en met een puntensysteem komt u op het te verzekeren bedrag uit. De woonhuismeter is vijf jaar geldig, daarna moet u deze opnieuw invullen om de garantie tegen onderverzekering te behouden.

Geen garantie mogelijk

In sommige situaties kunnen wij u geen garantie tegen onderverzekering (meer) geven, namelijk als:

  • de herbouwwaarde van uw woning hoger is dan € 750.000.
  • de herbouwwaarde langer dan 5 jaar geleden met de woonhuismeter is vastgesteld.
  • uw woning een bijzonder gebouw is, zoals een monumentaal pand, landhuis of grachtenpand. We kunnen de waarde van dit soort gebouwen niet bepalen met de adresscan of woonhuismeter.

Als u geen garantie tegen onderverzekering heeft dan staat dat op uw polis.

Woonhuisverzekering afsluiten of aanpassen?

Wilt u een woonhuisverzekering met garantie tegen onderverzekering afsluiten? Ga dan naar https://iak.nl/verzekerdbedrag. Aan de hand van uw postcode en huisnummer bepalen wij de herbouwwaarde van uw woning en wat de premie wordt om uw woning te verzekeren.

Heeft u al een woonhuisverzekering bij ons en wilt u deze aanpassen? Ga dan naar Mijn Omgeving.