Mijn IAK auto

Doe het zelf met Mijn IAK

Uw Voordelen
 • Uw polis bekijken
 • Uw polis wijzigen
 • Een schade melden

Ga naar Mijn IAK

Mijn IAK auto

Ontzorgd worden bij schade?

Gebruik de IAK DirectHerstelService
 • Snel en vakkundig herstel
 • 24 uur per dag, 7 dagen per week
 • Bij acute nood binnen 2 uur contact
 • Geen kosten voorschieten

Klantbeoordeling
Woonhuisverzekering

Goed en voordelig verzekerd met onze woonhuisverzekering

Met onze woonhuisverzekering (ook wel opstalverzekering genoemd) is uw woning goed en voordelig verzekerd tegen bijna alle plotselinge gebeurtenissen. Niet alleen uw woning, maar ook uw tuin, het glas, de fundering en bijgebouwen zoals garages, bergingen en tuinhuisjes zijn verzekerd met onze woonhuisverzekering.

Deze verzekering is onderdeel van het IAK Privé Pakket.

Bereken uw premie


Hebt u een recreatiewoning?

Wilt u een woonhuisverzekering voor uw vakantiewoning? Dat kan ook in het IAK Privé Pakket.

Meer informatie over de recreatiewoningverzekering

Voordelen woonhuisverzekering

 • Dekking voor bijna alle plotselinge gebeurtenissen.
 • Glas en fundering standaard meeverzekerd.
 • DirectHerstelService bij schade.
 • Ook voor individuele appartementen.
 • Pakketkorting tot 12,5%.
Meer informatie over deze voordelen

Hier leest u welke keuzes u kunt maken, zodat de dekking bij uw situatie past. Wilt u precies weten waarvoor u verzekerd bent? Bekijk dan de polisvoorwaarden. Deze vindt u onder Downloads.

Keuze dekking woonhuisverzekering

Eigen risico

Onze woonhuisverzekering heeft standaard een eigen risico van € 150,-. Als u kiest voor een hoger eigen risico betaalt u minder premie. De keuzes zijn: € 250, € 400 of € 650.

Voor schade door storm geldt altijd een eigen risico van € 250,- ongeacht het eigen risico dat u hebt gekozen. 

Voorwaarden

Woonhuisverzekering
IAK Privé Pakket

Verzekeringskaart

Verzekeringskaarten geven u in een oogopslag de meest relevante dekkingsinformatie van de verzekering. Het gaat daarbij niet alleen om wat er wél vergoed wordt, maar ook om de belangrijkste uitsluitingen. Het is een eenvoudige en begrijpelijke visuele vertaling van de polisvoorwaarden.

Verzekeringskaart Woonhuisverzekering

Garantie tegen onderverzekering

Als het verzekerd bedrag van uw woonhuisverzekering te laag is (dus de herbouwwaarde is te laag vastgesteld), bent u onderverzekerd. U loopt het risico dat uw schade niet volledig wordt vergoed. 

Hoe voorkomt u onderverzekering?

 • Als u de verzekering online of via onze adviseurs aanvraagt, baseren we de herbouwwaarde van uw woonhuis op objectieve gegevensbronnen van de overheid en het bedrijfsleven zoals WOZ, gemeentelijke belastingen en bouwtoezicht. Daarin zijn allerlei woningkenmerken beschikbaar zoals type woning, huur/koop, inhoud, aantal bijgebouwen, WOZ-waarde en geografische informatie. Dat noemen we de Adresscan.

  Ieder jaar bij de verlenging van de woonhuisverzekering toetsen we uw verzekerd bedrag aan de Adresscan en passen we het bedrag indien nodig aan.

 • Als van uw woning niet voldoende kenmerken beschikbaar zijn, of als de herbouwwaarde hoger is dan € 500.000, dan berekenen we de waarde aan de hand van onze woonhuismeter. Dat is een handig hulpmiddel bestaande uit een aantal vragen. Met een puntensysteem komt u op het te verzekeren bedrag uit.

  De woonhuismeter is vijf jaar geldig. Daarna moet u de woonhuismeter opnieuw invullen, om de garantie tegen onderverzekering te behouden.

Op die manier helpen we u met het bepalen van het juiste verzekerd bedrag. Met beide hulpmiddelen - Adresscan en woonhuismeter - geven we u garantie tegen onderverzekering. Dat betekent dat u niet onderverzekerd kunt zijn.

Wanneer geen garantie tegen onderverzekering?

We kunnen u geen garantie tegen onderverzekering (meer) geven als:

 • de herbouwwaarde hoger is dan € 750.000
 • de herbouwwaarde langer dan vijf jaar geleden is vastgesteld met de woonhuismeter
 • uw woonhuis een bijzonder gebouw is zoals een zeer luxe bungalow, villa, landhuis, monumentaal herenhuis, grachtenpand of zeer luxe flat (de woonhuismeter is niet geschikt voor dit soort panden).
Als u geen garantie tegen onderverzekering hebt, staat dat op uw polis.

Uw recreatiewoning verzekeren

Hebt u een recreatiewoning? Recreatiewoningen zijn niet altijd bewoond en vormen dus een speciaal risico. Daarom hebben wij een aparte verzekering voor de woning en de inboedel. Deze verzekering kunt u ook in het IAK Privé Pakket afsluiten, dus met pakketkorting.

Meer informatie over onze recreatiewoningverzekering

Verhuurt u de woning?

Gaat u bijvoorbeeld tijdelijk naar het buitenland en wilt u uw huis voor een korte periode verhuren of verhuurt u met commerciële doeleinden, dus bijvoorbeeld studentenhuizen of recreatiewoningen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Dekking tijdens leegstand en verbouwing

Als uw woning leegstaat of als u bezig bent met verbouwen, is de dekking op onze woonhuisverzekering anders dan standaard. Hieronder ziet u welke twee situaties dat zijn en wat dan uw dekking is.

 • Leegstand

Staat uw huis leeg of wordt het niet bewoond? Dan hebt u alleen dekking voor schade door brand, ontploffing, blikseminslag, storm en luchtvaartuigen.

 • Aan- of verbouwen

Zolang u bezig bent met aan- of verbouwen en uw huis niet permanent wordt bewoond, hebt u alleen dekking voor schade door brand, blikseminslag, ontploffing, storm en luchtvaartuigen. Schade door inbraak is alleen verzekerd aan de buitenzijde van de woning. Bouwmaterialen die in uw huis liggen en nog niet zijn gemonteerd, zijn verzekerd tegen diefstal na inbraak. Het huis moet dan wel afgesloten zijn geweest op het moment van de inbraak.

Alleen als u kunt aantonen dat de schade niet door het aan- of verbouwen is veroorzaakt, geldt deze beperking niet.

Hoe bepaal ik het verzekerd bedrag?

Wat is onderverzekering? Kan ik dat voorkomen?

Waarom is de verzekerde waarde van mijn woonhuis hoger/lager dan vorig jaar?

Is glasschade meeverzekerd?

Zijn zonnecollectoren/zonnepanelen meeverzekerd op de woonhuisverzekering?

Meer veelgestelde vragen