Rechtsbijstandverzekering

Dekkingskeuzes

U kunt kiezen uit 4 modules die gestapeld zijn opgebouwd. Kiest u bijvoorbeeld Module AB dan hebt u ook Module A. U kiest de dekking die het beste bij uw situatie past. Mogen wij u helpen bij uw keuze?

Voor vragen over de verschillende modules kunt u contact opnemen met de telefonische adviesservice. Deze is gratis beschikbaar voor iedereen met een IAK Rechtsbijstandverzekering.


Bereken uw premie

  • Verkeer

Wereldwijde dekking voor juridische bijstand bij gebeurtenissen in alle verkeerssituaties. Niet alleen in de auto, maar bijvoorbeeld ook als (brom-)fietser, ruiter, voetganger, treinreiziger of vliegtuigpassagier. Zelfs als skiër bent u verzekerd.

Deze verzekering biedt een prima dekking als u alleen hulp wilt hebben om uw schade te verhalen op de tegenpartij bij een ongeluk, of rechtsbijstand wilt hebben als u zelf een ongeluk hebt veroorzaakt.

Voorbeeld van een conflict

Ik ben achterop een andere auto gebotst. Het was een provinciale weg waar je 80 km/uur mag. De auto voor mij reed ongeveer 65 km/uur en de afstand tussen onze auto’s was vrij klein. Plotseling stond hij op zijn rem. Er stak een eendje over. Ik dacht dat ik aansprakelijk was, want ik reed achterop. Dat bleek niet zo te zijn. Heel jammer voor het eendje maar de bestuurder had gewoon door moeten rijden. Door opeens te remmen met een auto achter je, is het risico op schade en letsel erg groot. Buiten de bebouwde kom is de voorste partij al gauw aansprakelijk. Gaat het om grote dieren, dan ligt dat natuurlijk anders. De verzekeraar van mijn voorganger moest mijn schade betalen. Dat was een pak van mijn hart, want mijn auto was alleen WA verzekerd.

  • Verkeer
  • Consument & Wonen

Deze rechtsbijstandverzekering biedt dekking voor allerlei consumentenzaken. Denk aan online aankopen of aan problemen met uw leverancier van energie, telefoon of internet. Ook krijgt u rechtsbijstand als u schade wilt verhalen die door een ander is toegebracht.

Conflicten die te maken hebben met uw woning zijn ook verzekerd in de module Consument & Wonen. Hebt u geen eigen huis? Dan kunt u dekking daarvoor uitsluiten en betaalt u minder premie.

Deze dekking geldt alleen binnen Europa. Rechtsbijstand over uw woning is alleen verzekerd als de woning in Nederland staat.

Voorbeeld van een conflict

Ik had via internet een ADSL-abonnement besteld. Binnen een paar dagen kreeg ik het installatiepakket en modem thuis. Het installeren was een drama en ik belde regelmatig met de klantenservice. De adviezen die men gaf, losten niets op. Uiteindelijk na een paar weken functioneerde alles, maar niet zoals me dat was voorgesteld. Ik hield een vervelend gevoel over aan hoe ik was behandeld. Ik wilde het contract ontbinden maar dat kon niet meer. Bij aankopen via internet heb je een wettelijke bedenktijd van zeven werkdagen waarbinnen je zonder reden een product mag terugsturen. Mijn rechtsbijstandverzekering zag dat de provider mij daarover niet had geïnformeerd. Dan krijg je als consument drie maanden extra de tijd. Zo kon ik de koop gelukkig alsnog ontbinden.

  • Verkeer
  • Consument & Wonen
  • Inkomen

Juist als een conflict uw inkomen raakt, is rechtsbijstand van groot belang. Bij een gedwongen ontslag of een ander arbeidsconflict kunt u beter niet alleen staan. Ook als u pensioen of een uitkering hebt, kunt u daarover in conflict komen met de uitkerende instantie. Kies dan voor de zekerheid van de rechtsbijstandverzekering Inkomen. U hebt dekking in heel Europa.

Het is mogelijk om arbeidsconflicten uit te sluiten, dan betaalt u minder premie. Doe dat alleen als niemand in uw gezin een betaalde baan heeft, bijvoorbeeld als u als enige kostwinner gepensioneerd bent.

Voorbeeld van een conflict

Ik had een nieuwe baan, een jaarcontract met een proeftijd van twee maanden. Twee weken voordat de proeftijd afliep, kreeg ik ineens ontslag. Na mijn ontslag vroeg ik juridisch advies. Zo werd me duidelijk dat bij een contract voor bepaalde tijd maximaal een maand proeftijd mag worden afgesproken. Formeel was ik dus na mijn proeftijd ontslagen en mijn baas had mijn ontslag moeten aanvragen bij de rechter. Ik heb dat met succes aangevochten en een schadevergoeding gekregen.

  • Verkeer
  • Consument & Wonen
  • Inkomen
  • Fiscaal & Vermogen

Wilt u zo weinig mogelijk risico lopen? Dan kiest u voor de rechtsbijstandverzekering met de meest uitgebreide dekking. Dan staat u sterker bij bijvoorbeeld een geschil met de Belastingdienst, een conflict rondom effectentransacties of de aanschaf van een tweede huis.

Het dekkingsgebied van de module Fiscaal & Vermogen is Nederland, behalve voor geschillen over een tweede woning. Dan hebt u dekking in de hele Europese Unie.

Voorbeeld van een conflict

Ik werd op de boulevard ergens aan de Costa Blanca aangesproken. Ik deed mee aan een loterij voor een droomvakantie naar Zakynthos. Ik hoefde alleen een vragenlijst in te vullen. Die mensen lieten me niet meer met rust. De juristen van de rechtsbijstandverzekering legden mij uit: de vragenlijst was een timesharing-contract. Met heel veel andere mensen had ik het “recht” gekocht op een jaarlijks verblijf in een vakantiehuisje. Na veel gedoe konden we de “tegenpartij” overtuigen dat er sprake was van misleiding, en werd het contract ontbonden.