Op vakantie? Voorkom identiteitsfraude

voorkom paspoortfraude

Op vakantie moet u vaak uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs afgeven. Bijvoorbeeld voor het inchecken bij uw hotel, camping of bij het huren van een auto. Er wordt een kopie gemaakt van uw identiteitsbewijs, inclusief BSN-nummer waardoor er een kans is op identiteitsfraude.

Bescherm uw persoonsgegevens (BSN)

Niet alle organisaties en instanties mogen uw identiteitsbewijs volledig kopiëren. Alleen overheden, banken, werkgevers, notarissen en casino’s hebben daarvoor wettelijke toestemming. De receptie van uw hotel en het verhuurbedrijf mogen dit dus niet. Geef uw paspoort daarom niet af, ook niet voor een kopie, als het BSN-nummer niet is afgedekt. Dit kan leiden tot identiteitsfraude. Uw persoonsgegevens worden dan misbruikt om betaalde diensten mee te kopen.

Stel u eens voor dat een vreemde op uw naam een telefoonabonnement, lening of creditcard afsluit, of zelfs dat een oplichter namens u een huis huurt. De gevolgen hiervan kunnen ingrijpend zijn. Het is heel lastig om aan te tonen dat u zelf niet de opdrachtgever bent.

Wat kunt u doen?

Voorkom identiteitsfraude door voorzichtig om te gaan met uw persoonsgegevens. Zorg er in ieder geval voor dat uw BSN-nummer niet gekopieerd wordt door instanties die hier geen recht op hebben.

KopieID app

De overheid heeft de KopieID app gelanceerd. Met deze app maakt u een foto van uw identiteitskaart. Daarna moet u in de app uw BSN doorstrepen en kunt u een watermerk over de kopie zetten (met de datum en het doel). Print of deel (via e-mail of WhatsApp) vervolgens de foto van uw beveiligde identiteitskaart. 
De KopieID app is beschikbaar voor iOS, Android en Windows. Download de app in de App Store (iOS), Google Play Store (Android) of Windows Phone Store.

Kopie identiteitskaart

Wil de instantie toch zelf een kopie maken van uw identiteitskaart? Vraag dan om deze kopie, streep vervolgens uw BSN-nummer door en schrijf ‘kopie’ op de kopie en schrijf de datum erbij. Let op: doe dit voor de kopie van de voorkant én achterkant van uw identiteitskaart.

Zo voorkomt u identiteitsfraude. Geniet van uw vakantie!