Het KNMI geeft voor vanavond en morgen code geel. Vannacht kan het in het zuiden, midden en oosten van het land enkele uren gaan sneeuwen. Hierdoor kan zich een sneeuwdek vormen en is er kans op gladheid. Hoe voorkomt u schade?

Veeg de stoep

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar veeg de stoep zo snel mogelijk na de sneeuwval! Platgetrapte sneeuw is namelijk veel gladder en lastiger te verwijderen. Het risico op uitglijden is dan groter. Met een schoongeveegde stoep beperkt u dat risico aanzienlijk.

Haal strooizout in huis

Als sneeuw zo is ingelopen dat u dit niet meer weg kunt vegen, strooi dan zout. Strooi niet meer dan een handje zout per m2. Meer zout helpt namelijk niet. Hebt u geen strooizout in huis? Gebruik dan zand, want dat maakt een glad oppervlak weer stroef.

Haal sneeuw van uw platte dak

Sneeuw lijkt heel licht, maar een flink pak levert toch veel druk op uw dak op. Haal daarom tijdig de sneeuw van het dak. Vooral bij grote platte daken is dat raadzaam.

Pas uw rijstijl aan

Houd in de gaten of Rijkswaterstaat een verkeeralarm afkondigt. Ga bij een verkeeralarm alleen de weg op als dit echt nodig is, maar pas wel uw rijstijl aan door:

  • Meer afstand te houden dan normaal. Zo hebt u meer tijd om te reageren bij plotselinge acties van uw voorganger.
  • Kijk zo ver mogelijk vooruit, dan stuurt u meestal vanzelf de juiste kant op.
  • Trek rustig op en laat de koppeling heel rustig opkomen. Hiermee voorkomt u slippen of ingraven in de sneeuw.
  • Rem hard bij een noodstop om het ABS-systeem van uw auto te activeren. Dit zorgt ervoor dat de wielen blijven draaien, waardoor u kunt blijven (bij)sturen. Rem in de bochten zo min mogelijk af, maar minder vaart door het gas los te laten.
  • Blijf ook met winterbanden extra alert en rijd niet te hard, want bij te hard rijden hebben winterbanden weinig effect.

Wat te doen bij schade?

Hebt u toch schade? Meld dit dan direct aan ons.
Tip: maak foto’s van de schade en noteer de datum en het tijdstip. Dit kan belangrijk zijn als de plaatselijke weersituatie op dat moment moet worden opgevraagd bij het KNMI.

Schade melden