Houd onbetrouwbare slotenmakers buiten de deur

Huiseigenaren die zichzelf buitensluiten worden steeds vaker de dupe van onbetrouwbare slotenmakers. Deze “experts” vragen buitensporige prijzen voor werkzaamheden die soms niet eens nodig zijn.

Plaatsingsdatum: vrijdag 16 augustus 2019

Het kan echt iedereen gebeuren: je trekt de voordeur achter je dicht met de sleutels nog aan de binnenkant. Je ergert je aan je eigen stommiteit, maar gelukkig heb je je telefoon nog. Omdat je haast hebt, zoek je naar een slotenmaker die meteen kan komen. Google is immers je beste vriend, toch? Niet altijd!

Er zijn onbetrouwbare bedrijven die met advertenties en slimme zoekwoorden zorgen dat ze bovenaan in de zoekresultaten verschijnen. Vaak nemen ze alleen de telefoon aan en zetten ze de opdracht door naar een lokale slotenmaker. Daar vragen ze dan (veel te) hoge bedragen voor. Of ze sturen zelf iemand die bijvoorbeeld het slot uitboort, terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Goed om te weten: het vervangen van een cilinder is meestal helemaal niet nodig. Bijna alle deuren die zijn dichtgevallen, zijn zonder schade te openen, ook als er een veiligheidsstrip op het kozijn zit.

Wat is verzekerd en wat niet?

PolisvoorwaardenIn de polisvoorwaarden van de meeste woonverzekeringen is bepaald dat de kosten voor vervangen van sloten en sleutels alleen verzekerd zijn na diefstal, beroving of afpersing. Vaak tot een maximum van een paar honderd euro. Als de vervanging een gevolg is van uw eigen fout, zijn de kosten over het algemeen niet verzekerd.

Hoe herkent u een onbetrouwbare slotenmaker?

Een onbetrouwbare slotenmaker:

 • geeft aan de telefoon geen duidelijke prijs op;
 • heeft vaak weinig gereedschap bij zich;
 • rijdt soms in een auto zonder bedrijfslogo;
 • brengt vaak een standaardfactuur mee en vraagt u vooraf te tekenen;
 • heeft vaak geen telefoonnummer op zijn factuur staan.

Tips voor het inschakelen van een slotenmaker

Wilt u een slotenmaker inschakelen? Let dan op de volgende punten:

 1. Zoekt u via Google? Kijk dan naar de (vaak kleinere) lokale slotenmakers, die iets lager bij de zoekresultaten staan.
 2. Check of er adresgegevens op de site van de slotenmaker staan.
 3. Pas op voor bedrijven die werken als tussenpersoon met een landelijk netwerk van slotenmakers. Ze hebben niet altijd een 0900- of 0800-nummer, maar gebruiken ook regionale netnummers.
 4. Zoek naar een lid van het Nederlandse Sleutel- en Slotenspecialisten Gilde (NSSG). Hecht geen waarde aan het keurmerk Erkende Slotenmakers. Dat is geen kwaliteitskeurmerk van de branche zelf, het is opgezet door een online marketingbedrijf.
 5. Ga alleen met bedrijven in zee die vooraf een duidelijke prijsindicatie geven. Neem geen genoegen met alleen een opgave van de voorrijkosten. Vraag ook naar noodtarief, avondtoeslag, materiaalkosten en btw.
 6. Als u wordt bedreigd nadat u weigert direct te betalen, bel dan de politie.

Wat zijn redelijke prijzen?

Volgens brancheorganisatie NSSG mag het overdag openen van een deur zonder veiligheidsstrip op het kozijn niet meer kosten dan € 125 tot € 150 inclusief btw. Een nieuwe cilinder plaatsen (met 2-sterren waardering van de Stichting Kwalitieit Gevelbouw - SKG) hoeft niet meer dan € 30 tot € 40 te kosten. Voor werkzaamheden in de avond is een toeslag van 50% gebruikelijk.

De kosten zijn per situatie en deur verschillend. Hoe zwaarder de deur beveiligd is, hoe hoger de kosten.