Veelgestelde vragen aanslagen Barcelona

Afgelopen donderdagmiddag 17 augustus 2017 vond er een aanslag plaats op de Ramblas, het toeristische hart van Barcelona. In de nacht van 17 op 18 augustus volgde een antiterreuractie in de toeristische badplaats Cambrils. Bent u er op vakantie of hebt u er een vakantie gepland? Dan hebt u mogelijk vragen over de veiligheid en de dekkingen van uw verzekering. Wij beantwoorden op deze pagina de meest gestelde vragen.

Als u op dit moment in Barcelona of Cambrils bent, dan kunnen wij het ons goed voorstellen dat u uw reis wilt afbreken. Hieronder kunt u lezen in welke situaties de doorlopende reis-/annuleringsverzekering vergoeding biedt. Dit geldt ook wanneer u een vakantie naar één van de twee plaatsen hebt geboekt en u deze wilt annuleren vanwege de aanslagen.
Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op of met de organisatie bij wie u de reis geboekt hebt.

Hebt u vragen over uw reis of verblijf?

Neem in alle gevallen eerst contact op met uw reisorganisatie, hotel of vervoersorganisatie. Zij kunnen u informeren over de situatie en eventueel over een alternatief.

Ik heb een reis geboekt naar Barcelona of Cambrils. Is het veilig om te gaan?

Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) kunt u raadplegen welke reisadviezen gelden voor bepaalde landen en gebieden in verband met terrorisme. Er zijn op dit moment geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor Spanje. Twijfelt u over de veiligheid? Neem dan contact op met het 24/7 BuZa Contactcenter op telefoonnummer +31 247 247 247. Zij kunnen u informeren over de situatie.

Ik heb een reisverzekering en ik heb schade door de aanslagen in Barcelona of Cambrils. Heb ik recht op vergoeding?

De reisverzekering vergoedt deze schade volgens de voorwaarden van uw verzekering tot de maximaal verzekerde bedragen. Of u recht hebt op een vergoeding hangt af van de aanvullende dekkingen die u op uw reisverzekering hebt afgesloten, zoals bijvoorbeeld een bagagedekking. Kosten die u maakt om eerder terug te keren worden niet vergoed.

Blijft mijn reisverzekering geldig als ik door deze situatie langer onderweg ben dan gepland?

Ja, uw reisverzekering blijft dan geldig tot het eerst mogelijke moment dat u thuis aankomt.

Ik heb extra reis- en/of verblijfkosten gemaakt door de aanslagen. Biedt mijn reisverzekering hiervoor een vergoeding?

Krijgt u van uw reisorganisatie en/of vervoerder geen of onvoldoende vergoeding voor extra reis- of verblijfkosten? En waren de kosten die u hebt gemaakt redelijk of noodzakelijk? Dan krijgt u mogelijk een vergoeding. Dit is afhankelijk van de dekkingen die u op uw reisverzekering gesloten hebt.

Neem voordat u deze kosten maakt eerst contact op met de SOS hulplijn, telefoon (+31) (0)20 65 15 151. Dan weet u direct of u de kosten vergoed krijgt.


Schade melden

Ik wil mijn reis annuleren vanwege de terroristische dreiging. Is dit verzekerd?

Hebt u een doorlopende annuleringsverzekering? Dan is er geen dekking op de annuleringsverzekering. Wij vergoeden in dat geval geen annuleringskosten.

Neem in alle gevallen eerst contact op met uw reisorganisatie, hotel of vervoersorganisatie. Wellicht bieden zij een alternatief of kunnen zij u informeren over andere mogelijkheden.

Door de situatie in Barcelona of Cambrils kan ik er niet meer naar toe en/of doen wat ik van plan was. Ik wil daarom annuleren. Is dit verzekerd?

Ook in dit geval geldt het volgende:

Hebt u een doorlopende annuleringsverzekering? Dan is er geen dekking op de annuleringsverzekering. Wij vergoeden in dat geval geen annuleringskosten.

Neem in alle gevallen eerst contact op met uw reisorganisatie, hotel of vervoersorganisatie. Wellicht bieden zij een alternatief of kunnen zij u informeren over andere mogelijkheden.

Ik ben al op reis en wil mijn reis afbreken vanwege de aanslagen. Is dit verzekerd?

Wij begrijpen dat u uw reis wilt afbreken vanwege de aanslag. Het afbreken van een reis wegens terroristische aanslagen is niet verzekerd op de annuleringsverzekering.


Schade melden