scholen zijn weer begonnen

Vijf tips om auto-ongelukken te voorkomen

Na de zomervakantie stijgt het aantal claims van automobilisten na aanrijdingen met voetgangers of fietsers met maar liefst 30%. Dit blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS). Veel kinderen gaan weer in grote groepen, lopend en op de fiets op weg naar school. Vaak gaat het hier om onervaren fietsers. Het is dus belangrijk om alert te zijn voor deze kwetsbare verkeersdeelnemers.

Tips om ongelukken te voorkomen

  1. Ga offline in het verkeer, ook tijdens het fietsen. Om smartphonevrij fietsen te stimuleren, ontwikkelde de overheid de Fietsmodus app. Via de app verdient u punten als u de telefoon niet gebruikt tijdens het fietsen. Gespaarde punten kunnen worden omgezet in een beloning.

  2. Niet bellen in de auto. Bellen tijdens het autorijden is een van de grootste oorzaken van ongelukken op de weg. Bel daarom altijd met een carkit. Als dit niet kan, stop dan even bij een tankstation of parkeerplaats.

  3. Neem voldoende rust. Voor uw eigen veiligheid en die van andere weggebruikers is het belangrijk dat u altijd uitgerust op pad gaat. U kunt het beste stoppen als u merkt dat u voortdurend ‘zware ogen’ hebt, gaapt of uw concentratie verliest.

  4. Houd u aan de maximumsnelheid, vooral in de bebouwde kom waar kinderen spelen en fietsers rijden. Ook buiten de bebouwde kom is het gevaarlijk om hard te rijden. Vooral als u weinig overzicht hebt.

  5. Onderhoud uw auto goed. Het is belangrijk om uw auto periodiek te laten keuren (APK). Niet alleen deze keuring is belangrijk, maar ook het periodiek onderhoud door uw dealer of garage aan bijvoorbeeld uw remmen, veiligheidsgordels en stuurinrichting.

Houd dus rekening met uw medeweggebruikers en denk nog eens aan bovenstaande tips als u op pad gaat. Want ondanks de dekking van een IAK Autoverzekering is het natuurlijk altijd beter om een ongeluk te voorkomen.