auto's in diverse kleuren op parkeerplaats

Heeft de kleur van uw auto invloed op de premie?

De Consumentenbond heeft onderzocht of de kleur van uw auto invloed heeft op de premie van uw autoverzekering. Het resultaat: met een zwarte middenklasser bent u bij Reaal, Route Mobiel en Zelf duurder uit dan met een groene, gele of blauwe auto.


Is de premie voor een zwarte auto bij IAK ook hoger?

De kleur van uw auto is bij de IAK Autoverzekering niet premiebepalend. Waardoor wordt de premie voor de autoverzekering wel bepaald?

  • De cataloguswaarde van de auto (bij allriskdekking)
  • De dagwaarde van de auto (bij beperkt cascodekking)
  • Het gewicht van de auto
  • De leeftijd van de bestuurder
  • De regio waar de bestuurder woont
  • Het aantal schadevrije jaren van de bestuurder

Indirect kan de kleur van de auto wel een beetje invloed hebben, maar dan alleen omdat de kleur mede de cataloguswaarde bepaalt. Dat is een kwestie van vraag en aanbod. Een toeslag rekenen op basis van kleur van de auto doet IAK in ieder geval zeker niet.

Bent u benieuwd naar de premie van onze autoverzekering?

Bereken uw premie


Waarom is de premie voor een zwarte auto hoger bij sommige verzekeraars?

Het beleid van deze verzekeraars wordt ingegeven door schadestatistieken en risico-inschatting. Zwarte auto’s zouden volgens die statistieken vaker schade hebben.

Een direct verband leggen tussen kleur en schadekans lijkt niet reëel: het is de bestuurder die een bepaalde kleur kiest en schade rijdt.
Is het niet dubbelop om de automobilist te laten betalen voor de kleur van de auto? De bonus/malusladder bepaalt al de premie voor de autobezitter die meer schade claimt.

Wellicht zijn er wel indirecte verbanden die verklaren dat zwarte auto’s vaker schade hebben dan gekleurde auto’s. Driekwart van de auto’s in Nederland is namelijk zwart, grijs of wit. Daarnaast rijden er veel middenklassers rond in de kleuren grijs, zwart en blauw, zoals Opel Astra, Ford Focus en BMW3’s. Ook leaseauto’s zijn meestal donker van kleur. Deze auto’s zijn relatief veel meer op de weg dan kleine gekleurde auto’s. Als u gekleurde auto’s ziet, zijn het vaak de kleine modellen zoals Toyota Aygo en Kia Picanto.

Het hele artikel met alle resultaten leest u in deze blog op de website van de Consumentenbond.