Winterbanden nog niet gewisseld? Regel het dan snel

Het is geen goed idee om in het voorjaar en de zomer met winterbanden te rijden. Dit is net zo onveilig als rijden met zomerbanden in de winter. Op tijd uw winterbanden vervangen door zomerbanden is om meerdere redenen belangrijk.

Het is algemeen bekend dat u in de winter het best met winterbanden kunt rijden. Maar dat diezelfde banden bij temperaturen boven 7 graden Celsius gevaarlijke situaties kunnen opleveren, weten minder mensen. Van april tot en met september kunt u daarom beter met zomerbanden rijden. Daarnaast zijn winterbanden in sommige Europese landen in bepaalde delen van het jaar verboden.

Winterbanden: gevaarlijk in het voorjaar

Winterbanden zijn van zachter rubber gemaakt dan zomerbanden. Bij gladheid en kou zorgt dat voor een kortere remweg, maar boven de 7 graden is de remweg alleen maar langer. Met een snelheid van 50 km/uur is de remweg met winterbanden bij een temperatuur van 15 graden Celcius al snel 20% langer dan met zomerbanden. Bij 35 graden is dat zelfs 30%.

Ook de wegligging, en dus de grip op de weg, is bij hogere temperaturen minder goed met winterbanden. Het risico op ongelukken neemt daardoor toe. Daar komt bij dat het brandstofverbruik stijgt door de hogere weerstand, met hogere kosten voor de autobezitter en meer CO2-uitstoot tot gevolg. En de banden maken meer lawaai en slijten sneller bij warmer weer.

Wet- en regelgeving in het buitenland

In veel wintersportgebieden zijn winterbanden verplicht in de winterperiode. Maar wist u dat het rijden met diezelfde winterbanden in bepaalde maanden van het jaar verboden is in België en Italië? Zo geldt in België van 1 april tot en met 30 oktober een verbod op winterbanden. In Italië riskeert u een boete tussen € 400,- en € 1.700,- als u tussen 15 mei en 14 oktober met winterbanden rijdt. Uw auto kan daar zelfs in beslag worden genomen.

Met welke banden rijdt u nu?

Hoe ziet u welke banden er op dit moment onder uw auto zitten? Anders gezegd: wat is het grote verschil tussen zomer- en winterbanden? Zomerbanden zijn gemaakt van harder rubber en hebben een minder diep profiel met minder groeven. De meeste mensen zien dat met het blote oog niet zo snel. Gelukkig zijn winterbanden vaak te herkennen doordat er een sneeuwvlokje en/of de term M+S (Modder + Sneeuw) op staat. Ziet u dit niet op uw banden, dan is de kans groot dat u op zomerbanden rijdt.

Als u het helemaal zeker wilt weten, ga dan even langs een garage. Daar zien ze binnen een paar seconden wat voor banden u onder uw auto heeft en kunnen ze de banden eventueel voor u vervangen.