hoverboard

Is schade door een hoverboard verzekerd?

Heeft uw kind al om een hoverboard gevraagd? Ze zijn tegenwoordig erg populair bij de jeugd. De hoogste tijd dus om u wat meer te vertellen over wetgeving en verzekering.

Een hoverboard is een soort zelfrijdende tweewieler zonder stuur en zitting, die wordt bestuurd met het lichaam. Een soort skateboard dus, maar dan met een elektromotor. De gemiddelde maximum snelheid van sommige modellen is 15 km per uur, maar er zijn ook boards die wel 20 - 25 km per uur halen.

Mag een hoverboard op de openbare weg komen?

Omdat een hoverboard geen stuur of zitting heeft is het niet goedgekeurd voor gebruik op de weg. Daarom mag u een hoverboard alleen binnenshuis en op eigen terrein gebruiken. Toch zien we ze op de weg en op de stoep. U kunt het board immers als vervoermiddel gebruiken, en kinderen spelen er het liefst buiten mee.

Is schade veroorzaakt door een hoverboard verzekerd?


Motorrijtuigverzekering

Voor de wet is een hoverboard een motorrijtuig maar de minister heeft het voertuig niet goedgekeurd voor gebruik op de weg. Er worden dus geen kentekens voor afgegeven. Dus kunt u er geen motorrijtuigverzekering voor afsluiten.

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP)

De meeste particuliere aansprakelijkheidsverzekeringen vergoeden schade door een hoverboard niet, omdat schade door motorrijtuigen is uitgesloten. Sommige verzekeraars maken een uitzondering voor kinderspeelgoed met een motortje. Wij doen dat op onze aansprakelijkheidsverzekering ook, maar alleen voor voertuigen die niet harder dan 16 kilometer per uur kunnen rijden.

Is schade aan het hoverboard zelf verzekerd?

De prijs van een hoverboard ligt tussen de 500 en 800 euro. Omdat ze populair zijn en makkelijk mee te nemen, is de kans op diefstal aanwezig. Ook zijn er gevallen bekend van brand door kortsluiting bij het opladen van de accu.

Voor een hoverboard kunt u geen casco motorrijtuigverzekering afsluiten.

Op onze inboedelverzekering geldt dat speelgoedvoertuigen die niet harder gaan dan 16 km/u wel bij de inboedel horen. Die voertuigen zijn binnen uw woning verzekerd tegen brand en diefstal. Buiten uw woning is diefstal alleen verzekerd als er sprake is van inbraak of gewelddadige beroving.

Wij houden u op de hoogte

Als de populariteit aanhoudt en het hoverboard in de toekomst niet meer te weren is van de openbare weg, kan de minister besluiten het hoverboard aan te wijzen als bijzondere bromfiets. Dat is bij de Segway ook gebeurd. Dan ontstaan er nieuwe verzekeringsmogelijkheden. Op dit moment verwachten we dat niet, maar we houden u op de hoogte.

Meer weten?

Neem contact op met onze adviseurs van de klantenservice.