Veelgestelde vragen

Geneesmiddelen

Wat is gecontracteerde zorg?

Verzekeraars sluiten contracten met een groot aantal zorgverleners en instellingen. Daarin leggen zij afspraken vast over onder andere de kwaliteit en de kosten voor zorg.

Kan ik ook rechtstreeks een zorgverlener opzoeken?

De zorgverzekeraars waar wij mee samenwerken, hebben niet altijd dezelfde gecontracteerde zorgverleners en instellingen. Om misverstanden te voorkomen, willen we graag dat u eerst uw collectiviteit kiest zodat we u de juiste zorgzoeker kunnen presenteren.

Hebt u een IAK Zorgverzekering? Als u zeker weet wie de verzekeraar is, kunt u rechtstreeks naar de zorgzoeker:


Hebt u een polis van CZ, Menzis, ONVZ, VGZ of Zilveren Kruis? Selecteer dan eerst uw collectiviteit (of kies 'Ik heb geen collectiviteit'). We tonen u dan de informatie van uw verzekeraar.

Wat is een omzetplafond?

Ieder jaar spreken verzekeraars met de door hun gecontracteerde zorgverleners af hoeveel budget zij krijgen om zorg te verlenen. Er is dan slechts beperkte toegang en in sommige gevallen is het budget op. Dat kan betekenen dat de zorgverlener u vertelt dat u niet meer kan helpen in dit kalenderjaar.

Door omzetplafonds in te stellen zijn de zorgkosten in Nederland in de hand te houden. Daarnaast is het een stimulans voor zorgverleners om de zorg zo efficiënt mogelijk te organiseren. Zodat zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar is en blijft.

Voor welke zorgsoorten gelden omzetplafonds?

Omzetplafonds worden afgesproken met ziekenhuizen, GGZ-zorgverleners en wijkverpleegkundige zorgverleners.