Veelgestelde vragen

Woonhuis

Ik heb een appartement gekocht en ben lid van de VVE. Moet ik dan een woonhuisverzekering afsluiten?

Ook als u een appartement hebt, kunt u bij ons een woonhuisverzekering afsluiten. Het kale appartement wordt verzekerd door de Vereniging van Eigenaren. Als er geen VVE is, of als u verbeteringen hebt laten aanbrengen aan het appartement, dan kunt u bij ons voor uw appartement een woonhuisverzekering afsluiten.

Wat is de DirectHerstelService?

Als u gebruik maakt van onze DirectHerstelService schakelen wij voor u een gekwalificeerd herstelbedrijf in. Met onze DirectHerstelService hebt u geen last meer van schadeformulieren of facturen. Wij nemen u de zorg uit handen, en betalen de kosten van het herstel rechtstreeks aan het herstelbedrijf. Ook vervalt dan het standaard eigen risico van € 150,-.

Moet ik mijn garage ook meetellen als ik de Woonhuismeter invul?

De waardemeter voldoet alleen als u de totale inhoud van uw woonhuis berekent. Het is noodzakelijk om uw garage, hobbyruimte, praktijkruimte, vrijstaande berging, serre en dergelijke mee te tellen bij de totale inhoud van uw woning.

De waardemeter vult u in tijdens het aanvragen of wijzigen van uw woonhuisverzekering in Mijn IAK. Hebt u geen account voor Mijn IAK? Bel dan onze adviseurs via (040) 261 18 21.

Is glasschade meeverzekerd?

Glas is standaard meeverzekerd op onze woonhuisverzekering.

Bezit u een appartement?
Dan heeft de Vereniging van Eigenaren vaak al een woonhuis- en glasverzekering voor u afgesloten. De Vereniging van Eigenaren kan u hier zelf meer over vertellen.

Ook als u een appartement hebt, kunt u bij ons een woonhuisverzekering afsluiten. Het kale appartement wordt verzekerd door de Vereniging van Eigenaren. Als er geen VVE is, of als u verbeteringen hebt laten aanbrengen aan het appartement, dan kunt u bij ons voor uw appartement een woonhuisverzekering afsluiten.

Ik heb mijn huis verkocht. Hoe kan ik mijn woonhuisverzekering opzeggen?

Uw woonhuisverzekering is dagelijks opzegbaar, met een opzegtermijn van een maand. Ook in geval van verkoop. Meer informatie over het opzeggen van een verzekering vindt u hier.

Ik heb mijn oude huis nog niet verkocht, het staat leeg. Wat gebeurt er met de verzekeringsdekking?

Als de verzekerde woning leeg staat, wordt de dekking beperkt tot schade veroorzaakt door brand, ontploffing, storm en luchtvaartuigen.

Let op: De kans op krakers is groter bij een leegstaande woning. U bent verplicht hier behoedzaam op te zijn. Constateert u toch dat uw woonhuis door onbevoegden in beslag is genomen, dan moet u dit zo snel mogelijk maar in ieder geval binnen 2 maanden bij ons melden.

Hoe bepaal ik het verzekerd bedrag?

De herbouwwaarde van u woning baseren wij op objectieve gegevensbronnen van de overheid, makelaardij en de energiesector. Daarin zijn allerlei woningkenmerken beschikbaar zoals type woning, huur/koop, inhoud, aantal bijgebouwen, WOZ-waarde en geografische informatie.
Als van uw woning niet voldoende kenmerken beschikbaar zijn, bereken we de waarde aan de hand van een aantal vragen.

Waarom is de verzekerde waarde van mijn woonhuis hoger/lager dan vorig jaar?

Ieder jaar controleren wij of de herbouwwaarde van uw woonhuis bijgesteld moet worden. Dat doen we met de indexcijfers die we van het Bureau Documentatie Bouwwezen (BDB) krijgen. Zo voorkomen we dat de verzekerde waarde 'veroudert'. 

Hebt u het idee dat de herbouwwaarde te laag of te hoog is, dan kunt u deze opnieuw berekenen met behulp van onze woonhuismeter. Deze kunt u invullen als u onze woonhuisverzekering aanvraagt of wijzigt in Mijn IAK. Het is een handig hulpmiddel bestaande uit een aantal vragen. Met een puntensysteem komt u op het te verzekeren bedrag uit.

Als wij de uitkomst van deze berekening mogen gebruiken als verzekerde waarde, krijgt u garantie tegen onderverzekering voor de komende 5 jaar. Dit betekent dat uw verzekerde schade tot maximaal het verzekerd bedrag volledig vergoed wordt, ook al is de werkelijke waarde van uw woning hoger dan het verzekerd bedrag.

Wat is onderverzekering? Kan ik dat voorkomen?

Onderverzekering betekent dat u voor minder verzekerd bent dan uw woning werkelijk waard is. Bij schade betekent dit dat we naar verhouding vergoeden. U ontvangt dus niet het volledige schadebedrag, maar slechts een deel hiervan.

Wij voorkomen graag dat u na een schade te maken krijgt met onderverzekering. Gebruik daarom de woonhuismeter. Dan krijgt u garantie tegen onderverzekering voor de komende 5 jaar. Als u onze woonhuisverzekering aanvraagt of wijzigt in Mijn IAK, kunt u de woonhuismeter invullen.

Zijn zonnecollectoren/zonnepanelen meeverzekerd op de woonhuisverzekering?

Zonnecollectoren/zonnepanelen die bedoeld zijn voor het binnenhalen van warmtestraling, zijn onderdeel van de woning en dus meeverzekerd op de woonhuisverzekering.