Veelgestelde vragen

Motor

Ben ik ook verzekerd voor schade aan mijn kleding en helm?

Als u WA + Beperkt casco of WA + Volledig casco verzekerd bent, vergoeden wij bij een verzekerde schade ook de schade aan uw kleding en helm tot een bedrag van 750,- euro voor alle opzittenden samen. Daarnaast kunt u voor een klein bedrag aan premie een extra bedrag verzekeren van € 1.500,- of € 2.500,-.

Regel het zelf via Mijn IAK. Hebt u geen account voor Mijn IAK? Bel dan onze adviseurs via (040) 261 18 21.

Heb ik een eigen risico?

Ja, het standaard eigen risico voor schade aan uw motor of motorscooter is € 90,-. U kunt ook een hoger eigen risico kiezen, zodat u minder premie betaalt.

Verander zelf uw eigen risico via Mijn IAK. Hebt u geen account voor Mijn IAK? Bel dan onze adviseurs via (040) 261 18 21.

Moet mijn motor diefstalpreventie hebben?

Kiest u voor een WA + Beperkt casco of WA + Volledig casco motorverzekering? Dan hebt u inderdaad speciale diefstalpreventie nodig om aanspraak te maken op uw verzekering. Wilt u hier meer over lezen? Bekijk dan onze beveiligingseisen van de motorverzekering.

Is de verzekering voor mijn tweede gezinsauto of -motor goedkoper?

Ja, vaak wel. Als u al een auto, motor of camper bij IAK verzekerd hebt, kunt u die op de volgende voorwaarden voordelig verzekeren:

  • Het kenteken staat op uw naam of van de partner waarmee u samenwoont.
  • U of uw uw partner is de regelmatige bestuurder.
  • De regelmatige bestuurder is 24 jaar of ouder.
  • De cataloguswaarde van het tweede voertuig is niet hoger dan € 75.000, - (incl. BTW).
  • U hebt beiden de afgelopen 24 maanden geen vergoeding voor autoschade gevraagd.
  • U hebt geen negatieve schadevrije jaren op het eerste motorrijtuig.
  • Als het tweede voertuig een auto is, moet die worden verzekerd bij dezelfde verzekeringsmaatschappij. Is het tweede voertuig een motor of camper? Dan kunt u wel van de regeling gebruik maken, ook als de verzekeraar van het tweede voertuig niet dezelfde is als van het eerste voertuig.

Ik heb mijn motor verkocht en wil de verzekering opzeggen. Hoe gaat dat?

Als u de motor of motorscooter verkoopt, krijgt u een vrijwaringsbewijs. Een kopie daarvan stuurt u samen met uw klantgegevens per e-mail naar polisadministratie@iak.nl of per post: Postbus 90165, 5600 RV Eindhoven. 

Geef hierbij aan dat u de verzekering wilt beëindigen. Als u geen vrijwaringsbewijs hebt, blijft u verzekeringsplichtig. Laat u de verzekering dan toch beëindigen, dan loopt u een groot risico op een boete omdat u dan geregistreerd staat als eigenaar van een niet verzekerde motor.

Houd er rekening mee dat bij het beëindigen van de motorverzekering uw opgebouwde positieve schadevrije jaren maximaal 1 jaar geldig blijven. Deze schadevrije jaren worden genoteerd in het landelijk systeem Roy-data. Iedere verzekeringsmaatschappij kan dit systeem raadplegen.

Denkt u langer dan 1 jaar geen motor in uw bezit te hebben en wilt u uw schadevrije jaren toch behouden? Dan zorgen wij dat de positieve schadevrije jaren die u bij IAK hebt opgebouwd, maximaal drie jaar geldig blijven. Bel voor meer uitleg over deze optie naar onze klantenservice.

Hoeveel no-claimkorting krijg ik bij IAK?

Bent u 24 tot 27 jaar oud? Dan stapt u in op trede 5 en krijgt u 35% korting op uw premie. Vanaf een leeftijd van 28 jaar komt u binnen op trede 9 en krijgt u 60% korting. Uw eventuele schadevrije jaren tellen we hier nog bij op.

Voorbeeld:
Pim Muller is geboren in 1970, is 5 jaar geleden begonnen met motorrijden en rijdt sindsdien schadevrij. Pim komt op trede 13 (9+5), met een korting van 75%.

Hoeveel val ik terug in no-claim?

Niet alle schades die u met uw motor kunt krijgen, hebben invloed op de bonus/malustrede.

Bekijk hier of uw schade no-claimterugval tot gevolg heeft.