Veelgestelde vragen

Bromfiets

Ik ga mijn bromfiets verkopen. Kan ik de verzekering beeïndigen?

Ja, dat kan. Zorg wel voor een vrijwaringsbewijs en bewaar dat goed. Dat is een bewijs waarmee u aantoont dat u niet langer meer de officiële eigenaar bent van de bromfiets. Als u de bromfiets aan een particulier verkoopt, krijgt u het vrijwaringsbewijs op het postkantoor, zodra het kenteken op de nieuwe eigenaar wordt overgeschreven.

Moet mijn bromfiets een ART-slot hebben?

Wordt uw voertuig beschadigd door (poging tot) diefstal of joyriding buiten een afgesloten ruimte? Dan bent u alleen verzekerd als u het voertuig op slot had gezet met een slot dat is goedgekeurd door ART. Voor brom- en snorfietsen is minimaal categorie 3 vereist. Voor een fiets met hulpmotor minimaal categorie 2. Op de website van stichting ART ziet u welke sloten hieraan voldoen.


Is de bromfiets verzekerd als mijn kinderen erop rijden?

Voor regelmatig bestuurders jonger dan 25 jaar is de verzekering duurder dan voor bestuurders vanaf 25 jaar oud. Bent u zelf 25 jaar of ouder en leent u het voertuig uit aan uw kind jonger dan 25 jaar, dan beperken wij de vergoeding voor schade aan uw eigen voertuig. We vergoeden dan op basis van de verhouding tussen de betaalde premie en de premie die eigenlijk verschuldigd is. Als u de verzekering ook op naam van uw kind zet, kan hij/zij zelf schadevrije jaren opbouwen. Dat is aantrekkelijk als hij/zij later overstapt naar een auto- of motorverzekering.

Mag ik ook mijn vriend(in) op de bromfiets laten rijden?

In principe is de bromfiets verzekerd voor iedereen die van u toestemming krijgt om op de bromfiets te rijden. Natuurlijk moet diegene wel beschikken over een geldig bromfietsrijbewijs.

Voor regelmatig bestuurders jonger dan 25 jaar is de verzekering duurder dan voor bestuurders vanaf 25 jaar oud. Bent u zelf 25 jaar of ouder en leent u het voertuig uit aan een vriend(in) die jonger is dan 25 jaar, dan beperken wij de vergoeding voor schade aan uw eigen voertuig. We vergoeden dan op basis van de verhouding tussen de betaalde premie en de premie die eigenlijk verschuldigd is. Als u een jonge bestuurder wilt verzekeren, dan moet u die opgeven als regelmatig bestuurder.

Waarom betaal ik poliskosten voor een wijziging van een motorrijtuigverzekering in het IAK Privé Pakket?

Als u een motorrijtuigverzekering aanvraagt, wijzigt of beëindigt betaalt u € 9,20 poliskosten. Dat zijn administratiekosten, bijvoorbeeld voor het aan- en afmelden van uw kenteken bij de Rijksdienst voor Wegverkeer. Deze kosten gelden voor auto-, bromfiets-, brommobiel-, motor-, camper- en oldtimerverzekeringen.