Veelgestelde vragen

Auto

Ik heb mijn auto verkocht en wil de verzekering opzeggen. Hoe gaat dat?

U kunt uw opzegging op drie manieren aan ons doorgeven:

  • telefonisch (040) 26 11 821
  • schriftelijk via Postbus 90165, 5600 RV Eindhoven
  • per e-mail via dit formulier

Houdt u er rekening mee dat bij het beëindigen van een auto of motorverzekering uw opgebouwde positieve schadevrije jaren maximaal 3 jaar geldig blijven. Deze schadevrije jaren worden genoteerd in het landelijk systeem Roy-data. Iedere verzekeringsmaatschappij kan dit systeem raadplegen.

Wanneer opzeggen?

U kunt uw verzekering dagelijks opzeggen.

Kan ik in het weekend een autowijziging doorgeven?

Ja, ook in het weekend kunt u een wijziging via Mijn Omgeving doorgeven. 

Log dan eerst in op Mijn Omgeving en ga naar uw IAK Prive Pakket. Bij uw autoverzekering klikt u de link Wijzig. Volg verder de aanwijzingen op het scherm. U ziet direct uw nieuwe premie. Meestal bent u direct verzekerd. Meer informatie over inloggen op Mijn Omgeving.

Heb ik een eigen risico?

Ja, het standaard eigen risico is € 500,-. Laat u de schade aan uw auto repareren door de Aon Schade Service, dan vervalt het standaard eigen risico.

Vind een autoherstelbedrijf in uw buurt

Hebt u een aanrijding gehad waarvoor een ander aansprakelijk is? Dan proberen wij uw eigen risico op die partij te verhalen.

Hoe kan ik het beste een autowijziging aan Aon doorgeven?

Dat kan via Mijn Omgeving. Bereken uw premie en verzeker de nieuwe auto direct.

Log dan eerst in op Mijn Omgeving en ga naar uw IAK Privé Pakket. Bij uw autoverzekering klikt u de link Wijzig. Volg verder de aanwijzingen op het scherm. U ziet direct uw nieuwe premie. Meestal bent u direct verzekerd. Meer informatie over inloggen op Mijn Omgeving.

Hoeveel no-claimkorting krijg ik bij Aon?

Uw korting is afhankelijk van uw leeftijd en het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgebouwd. Bent u 24 jaar of ouder, dan start u op trede 6, met een korting van 40%. Daar tellen we uw schadevrije jaren bij op. Heeft u bijvoorbeeld 5 schadevrije jaren opgebouwd, dan komt u op trede 11, met een korting van 65%.

Bestuurders jonger dan 24 jaar, beginnen bij ons op trede 3, met een korting van 10%.

Hoeveel val ik terug in no-claim?

Niet alle schades die u met uw auto kunt krijgen, hebben invloed op de bonus/malustrede.

Bekijk hier of uw schade no-claimterugval tot gevolg heeft.

Als ik mijn auto uitleen, biedt mijn verzekering dan wel dekking?

U mag uw auto uitlenen. Als degene aan wie u uw auto uitleent schade rijdt, wordt de schade geclaimd op uw autoverzekering. Dat kan wel gevolgen hebben voor uw schadevrije jaren en dus voor de korting die u krijgt op uw premie. Uw premie kan hierdoor dus hoger worden. U kunt dat niet verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van de bestuurder.

Is de verzekering voor mijn tweede gezinsauto goedkoper?

Ja, vaak wel. Als u al een auto, motor of camper bij Aon verzekerd hebt, kunt u die op de volgende voorwaarden voordelig verzekeren:

  • Het kenteken staat op uw naam of van de partner waarmee u samenwoont.
  • U of uw uw partner is de regelmatige bestuurder.
  • De regelmatige bestuurder is 24 jaar of ouder.
  • De cataloguswaarde van het tweede voertuig is niet hoger dan € 75.000, - (incl. BTW).
  • U hebt beiden de afgelopen 24 maanden geen vergoeding voor autoschade gevraagd.
  • U hebt geen negatieve schadevrije jaren op het eerste motorrijtuig.
  • Als het tweede voertuig een auto is, moet die worden verzekerd bij dezelfde verzekeringsmaatschappij. Is het tweede voertuig een motor of camper? Dan kunt u wel van de regeling gebruik maken, ook als de verzekeraar van het tweede voertuig niet dezelfde is als van het eerste voertuig.

Waarom betaal ik poliskosten voor een wijziging van een motorrijtuigverzekering in het IAK Privé Pakket?

Als u een motorrijtuigverzekering aanvraagt, wijzigt of beëindigt betaalt u € 9,20 poliskosten. Dat zijn administratiekosten, bijvoorbeeld voor het aan- en afmelden van uw kenteken bij de Rijksdienst voor Wegverkeer. Deze kosten gelden voor auto-, bromfiets-, brommobiel-, motor-, camper- en oldtimerverzekeringen.

Wat is instapkorting?

Jongeren tot 24 jaar hebben weinig rijervaring en behoren daardoor tot een risicogroep. Bent u nog geen 24 jaar? Dan betaalt u vaak een hogere premie voor uw autoverzekering. U krijgt namelijk 10% instapkorting, voor mensen vanaf 24 jaar is dat 40%. Instapkorting is de korting die u krijgt bij het begin van de autoverzekering, als u nog geen schadevrije jaren hebt opgebouwd. Hebt u wel al schadevrije jaren gereden, dan krijgt u daarvoor natuurlijk extra (no-claim)korting.

Welke dekking past bij mijn auto?

Omdat de verzekering voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) geen dekking biedt voor schade aan uw eigen auto, wordt die meestal afgesloten voor auto’s ouder dan tien jaar.

WA + Beperkt casco is goedkoper dan Volledig casco (allrisk) en wordt vooral afgesloten voor auto’s tussen de vijf en de acht jaar oud. U heeft geen dekking voor aanrijdingen maar wel voor bijvoorbeeld brand, diefstal, ruitbreuk, storm en hagel.

WA + Volledig casco is de duurste verzekering, die meestal wordt afgesloten voor nieuwe en bijna nieuwe auto’s tot vijf jaar oud. Naast de verplichte WA-dekking wordt ook de schade aan de eigen auto vergoed, die het gevolg is van bijvoorbeeld een aanrijding (ook als de bestuurder zelf de "veroorzaker" is), vandalisme, diefstal, brand, ruitbreuk, storm en hagel.

Zijn beide auto's op de wijzigingsdatum verzekerd?

Ja, op de dag van de autowijziging zijn beide auto's verzekerd.

Ben ik verzekerd voor ruitschade?

Als u WA+Beperkt Casco of WA+Volledig casco hebt, dan bent u verzekerd voor ruitschade. Als alleen uw autoruit beschadigd raakt, staat Carglass of Autotaalglas (naar uw keuze) 24 uur per dag voor u klaar om u te helpen. Als de ruit gerepareerd kan worden, betaalt u geen eigen risico. Bij vervanging van de ruit is het eigen risico € 75,-. Gaat u naar een andere hersteller? Dan is het eigen risico € 250,-.

Moet mijn auto diefstalpreventie hebben?

Kiest u voor WA + Beperkt casco of WA + Volledig casco en is de cataloguswaarde is € 50.000,- of hoger? Bekijk dan even onze beveiligingseisen.

Moet ik een regelmatige bestuurder opgeven?

Ja. Wij willen graag weten wie de regelmatige bestuurder is, om het risico en dus de premie te bepalen. De regelmatige bestuurder is degene die het meest in de auto rijdt. Dat hoeft niet dezelfde persoon te zijn als de kentekenhouder.

Wat is het verschil tussen ongevallen inzittenden- en schade inzittendenverzekering?

Een ongevallen inzittendenverzekering keert een vooraf vastgesteld geldbedrag uit als een verzekerde overlijdt of blijvend invalide raakt door een ongeval. De hoogte van de uitkering is dus niet afhankelijk van de werkelijke schade. Een schade inzittendenverzekering vergoedt geen vast bedrag, maar de werkelijk geleden schade van bestuurder en passagiers door een ongeval met de verzekerde auto. Dat kan zijn schade aan kleding of bagage, maar ook inkomstenderving, huishoudelijke hulp, vervoerskosten, medische kosten.

Waarom zou ik SOS Hulpverlening meeverzekeren?

In Nederland geldt de standaard hulpverlening alleen bij ongevallen. Als u kiest voor SOS Hulpverlening krijgt u hulp bij pech in Nederland (buiten uw woonplaats). Bovendien vergoeden wij onder andere vervangend vervoer, extra verblijfkosten en sleepkosten. Ook als uw auto uitvalt buiten Nederland.