Veilig wonen - bescherm uw eigendommen

Eigendommen


Hoe kunt u de kans op een inbraak verkleinen?

Tuingereedschap

Inbrekers zijn inventief. Ze gebruiken van alles om binnen te komen. Bijvoorbeeld uw tuingereedschap. Berg uw tuingereedschap na gebruik op achter slot en grendel.


Opklimmogelijkheden

Staan er bij u spullen in de tuin of achterplaats? Let daarmee op. Inbrekers kunnen tuintafels, ladders en containers gebruiken om binnen te komen op uw eerste verdieping.

Zet ladders binnen en zorg dat er geen andere materialen zijn om op te klimmen. Op regenbuizen kunt u een anti-klimkrans aanbrengen. Plaats uw container(s) op afstand van uw woning en leg deze bijvoorbeeld vast aan een ketting met slot.


Zorg dat u geen grote hoeveelheid geld in huis hebt

Berg waardevolle papieren en sieraden goed op in een kluisje of huur bijvoorbeeld een bankkluisje.


Registreer uw eigendommen

Uw gestolen laptop met persoonlijke foto’s, uw unieke sieraden en dierbare erfstukken die na een inbraak zijn weggenomen, wilt u natuurlijk het liefst terug. Regelmatig vindt de politie bij inbrekers buit terug, maar kan niet achterhalen van wie deze is. Wie zijn eigendommen registreert, heeft meer kans ze terug te krijgen. Registreer daarom nu de kenmerken van uw waardevolle bezittingen op de registratiekaart en bewaar deze goed.

Geregistreerde eigendommen leveren ook meer sporen op naar inbrekers! Meerdere inbraken kunnen bijvoorbeeld aan dezelfde dader gekoppeld worden en daders kunnen langere straffen krijgen.

Hoe registreert u?
U kunt de registratiekaart invullen maar u kunt ook het uitgebreidere kostbaarhedenregistratieformulier van Politiekeurmerk downloaden of de ‘app’ van www.stopheling.nl gebruiken. Met deze ‘app’ kunt u ook controleren of te koop aangeboden goederen als gestolen geregistreerd staan. U voorkomt daarmee dat u zelf (onbewust) aan heling doet!

Op www.dnavaneensieraad.nl kunt u stap voor stap een goede, uniforme beschrijving van uw sieraden maken en uitprinten. Deze beschrijving kan de politie helpen gestolen juwelen bij u terug te bezorgen. Installeer ook track-and-trace-software op uw mobiele telefoon, laptop en/of tablet om deze makkelijker op te kunnen sporen.