Klanttevredenheid cijfer

Winterbanden

Winterbanden zijn onmisbaar in winterse omstandigheden. In Nederland zijn winterbanden niet verplicht maar in sommige landen wel!

Wat is een winterband?

Onder winterbanden vallen banden met het sneeuwvlok symbool. Ook banden met het M+S symbool en all-weather banden zijn toegestaan. Let op! De verplichte minimum profieldiepte verschilt per land. De wettelijke verplichte profieldiepte voor winterbanden is in populaire wintersportlanden als Oostenrijk en Tsjechië 4 millimeter.

Gevolgen van rijden zonder winterbanden

In veel landen bent u (deels) aansprakelijk voor een schade als u bij winters weer op zomerbanden rijdt. Er is immers minder grip op de weg. Hierdoor is de remweg langer en kan de auto gemakkelijker in een slip raken. Een boete krijgen voor het rijden zonder winterbanden is één ding. Maar er kunnen ook andere gevolgen zijn. Als u in Frankrijk een boete krijgt voor rijden zonder winterbanden, mag u simpelweg de weg niet meer op. In andere landen speelt het wel of niet hebben van winterbanden een rol bij het vaststellen van de aansprakelijkheid voor schade bij een aanrijding. Hoe werkt dit precies?

Boetes

De boetes voor het rijden zonder winterbanden verschillen nogal in de verschillende Europese landen. De bedragen variëren van € 40,- in Duitsland tot wel € 5.000,- in Oostenrijk.

Aansprakelijkheid bij ongevallen

Het niet gebruiken van winterbanden (of sneeuwkettingen) terwijl dat wel verplicht is, heeft niet alleen een boete tot gevolg, maar kan ook gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid. Raakt u in zo'n geval betrokken bij een ongeval? Dan kan dit leiden tot (mede-)aansprakelijkheid voor de schade. Ook wanneer u zelf geen schuld hebt aan het ongeval. Dit omdat het ongeval tevens een gevolg was van het rijden op ongeschikte banden. Het gevolg is dat uw schade niet volledig wordt vergoed en dat uw verzekeraar een deel van de schade van de ander moet vergoeden. Dit kan in Duitsland maar ook in andere landen een rol spelen bij het vaststellen van de aansprakelijkheid.

Verplichting in het buitenland

Steeds meer landen kennen verkeersregels over het gebruik van winterbanden. Omdat deze regels per land verschillen, hebben wij een overzicht per land gemaakt. Het niet gebruiken van winterbanden als dit wel verplicht is, heeft gevolgen voor de aansprakelijkheid bij verkeersongevallen. Ook is er de kans op een verkeersboete.