Tips voor zwarte zaterdag

Veel Nederlanders vertrekken binnenkort weer massaal naar de zon. Dat zorgt voor drukte op de weg. Gaat u met de auto op vakantie? Dan zult u de verkeersdrukte moeten trotseren. In juli en augustus ontstaan er vaak (vooral op de zaterdagen) lange files op de Autoroute du Soleil. Maar niet alleen in Frankrijk is het druk. Ook in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië is er een grote kans op vertraging door files.

1. Zo laat mogelijk vertrekken

De ANWB adviseert om zaterdag helemaal niet op de Franse snelwegen te rijden. Als u toch gaat, kunt u het best zo laat mogelijk vertrekken (dus niet in de nacht van vrijdag op zaterdag). U rijdt dan achter de grootste drukte aan.

2. Grenscontroles

Reist u naar Frankrijk? Door Franse grenscontroles staan er vanuit België lange files met wachttijden tot een uur. De VID adviseert Nederlanders om waar mogelijk via Luxemburg of Doornik (E403) te reizen. Hier verwachten zij geen grenscontroles en files.

3. Alternatieve routes kiezen

De grootste knelpunten liggen op de Franse Autoroute du Soleil van Parijs naar Lyon en Marseille. Bij normale zomerdrukte kunt u omrijden via de zogenaamde Itinéraires Bis, alternatieve routes via secundaire wegen. Let er dan wel op dat rijden op kleine, bochtige wegen veel vermoeiender is en u voldoende rust neemt. Een navigatie(app) met real time verkeersinfo kan ook uitkomst bieden, u rijdt dan wat extra kilometers maar vermijdt de extreme drukte.

Ook bij de Gotthardtunnel in Zwitserland is vertraging onvermijdelijk. Vooral op vrijdagmiddag en zaterdagochtend staat het vast vanwege vertrekkend verkeer. Daarnaast is er een nationale feestdag op 1 augustus. Het verkeer wordt met verkeerslichten gereguleerd om te voorkomen dat er files in de tunnel ontstaan. De VID voorspelt dat de vertraging kan oplopen tot meer dan twee uur. De wachttijd lost pas zaterdagavond op.

4. Koop een tolbadge

Begin- en eindpunten van tolwegen zijn beruchte knelpunten. Reist u gemiddeld één keer per jaar naar Frankrijk? Dan bespaart een tolbadge u veel tijd en moeite. Als u slechts eenmalig naar Frankrijk reist is de tolbadge niet geschikt. U kunt dan beter betalen met contant geld of creditcard. U koopt een tolbadge bij de ANWB winkel.

5. Tank niet op de snelweg

Het is niet alleen druk op de weg. Ook op de rustplaatsen bij tankstations staan lange rijen. Wilt u de drukte ontvluchten? Tank dan in een nabijgelegen dorp. Dan hoeft u niet zo lang in de rij te staan bij het toilet en bovendien is de brandstof vaak goedkoper.

6. Check uw auto voor vertrek

Vooral accu’s en koelsystemen van de motor zijn de veroorzakers van autopech. Ga daarom op pad met een goed onderhouden auto. Laat uw garage uw auto controleren en vertel erbij dat u op vakantie gaat, de garagehouder kan hier dan rekening mee houden. In sommige landen is bepaalde auto-uitrusting verplicht. Vergeet niet te controleren of alle uitrusting in uw auto aanwezig is. Lees meer over verplichte auto uitrusting.

Is het heel erg warm?

Zet dan voor een rustpauze alvast de airco uit en een raampje open. Uw lichaam kan dan alvast wennen aan de warmte. Stel de temperatuur maximaal 5 graden onder de buitentemperatuur in, anders wordt het temperatuurverschil tussen binnen en buiten te groot

Zorg ook voor voldoende eten en drinken, zeker in warme gebieden. U wilt natuurlijk niet in de file belanden zonder water.