5 tips voor zwarte zaterdag

Nederlanders vertrekken binnenkort weer massaal naar het zonnige zuiden. Dat zorgt voor drukte op de weg. Gaat u met de auto op zomervakantie? Dan is de kans groot dat u de verkeersdrukte moet trotseren. In juli en augustus ontstaan er bijvoorbeeld vaak lange files op de Autoroute du Soleil, vooral op de zaterdagen. Maar niet alleen in Frankrijk is het druk. Ook in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië is er een grote kans op vertraging door files.

1. Vertrek zo laat mogelijk

De ANWB adviseert om op de zaterdagen in juli en augustus helemaal niet op de Franse snelwegen te rijden. Als u toch op zaterdag vertrekt, kunt u het best zo laat mogelijk wegrijden (dus niet in de nacht van vrijdag op zaterdag, zoals veel mensen denken). U rijdt dan achter de grootste drukte aan.

2. Kies alternatieve routes

De grootste knelpunten liggen op de Franse Autoroute du Soleil in zuidelijke richting. Bij normale zomerdrukte kunt u omrijden via de zogenaamde Itinéraires Bis, alternatieve routes via secundaire wegen. Een navigatie(app) met realtime verkeersinformatie kan ook uitkomst bieden, u rijdt dan weliswaar wat extra kilometers, maar vermijdt de extreme drukte.

Ook bij de Gotthardtunnel in Zwitserland is vertraging onvermijdelijk. Vooral op vrijdagmiddag en zaterdagochtend staat het vast, vanwege vertrekkend verkeer richting het zuiden. Daarnaast is er een nationale feestdag op 1 augustus, die voor extra drukte kan zorgen. Om te voorkomen dat er files in de tunnel ontstaan, wordt het verkeer wordt met verkeerslichten gereguleerd. De Verkeersinformatiedienst voorspelt dat de vertraging kan oplopen tot meer dan twee uur.

3. Tolbadge of creditcard

Begin- en eindpunten van tolwegen zijn beruchte knelpunten. Reist u jaarlijks tenminste één keer naar Frankrijk? Dan bespaart een tolbadge u veel tijd. Als u slechts eenmalig naar Frankrijk reist, is de tolbadge niet geschikt. U kunt dan beter betalen met contant geld of creditcard. U koopt een tolbadge bij de ANWB-winkel.

4. Tank niet op de snelweg

Het is tijdens de vakantieperiode niet alleen druk op de weg. Ook (op de rustplaatsen) bij tankstations staan lange rijen. Wilt u de drukte ontvluchten? Tank dan in een nabijgelegen dorp. Dan hoeft u niet zo lang in de rij te staan bij de pomp en het toilet en bovendien is de brandstof vaak goedkoper.

5. Check uw auto voor vertrek

Vooral accu’s en koelsystemen van de motor zijn de veroorzakers van autopech. Ga daarom op pad met een goed onderhouden auto. Vertel uw garagehouder bij de controle-afspraak dat u op vakantie gaat, hij kan hier dan rekening mee houden. In sommige landen is bepaalde auto-uitrusting verplicht, controleer dus of alle verplichte zaken in uw auto aanwezig zijn. Lees meer over de verplichte auto-uitrusting.

Is het heel erg warm? Zet dan ruim voordat u stopt alvast de airco uit en een raampje open. Uw lichaam kan dan alvast wennen aan de buitentemperatuur. Stel de temperatuur in de auto maximaal 5 graden onder de buitentemperatuur in, anders wordt het temperatuurverschil tussen binnen en buiten te groot. Neem ook voldoende eten en drinken mee, zeker in warme gebieden. Daarmee voorkomt u problemen als u in een file belandt.