Klanttevredenheid cijfer
Mijn IAK auto

Doe het zelf met Mijn Omgeving

Uw Voordelen
  • Uw polis bekijken
  • Uw polis wijzigen
  • Een schade melden

Ga naar Mijn Omgeving

Vergoeding bij vertraging

Het is vervelend als uw vlucht vertraagd is, dit kan uw vakantie verstoren. Bij Europese wet hebt u recht op compensatie voor de opgelopen vertraging, het bedrag ligt tussen de € 250,- en € 600,-. Ook bij annulering, instapweigering of omboeking door de luchtvaartmaatschappij hebt u mogelijk recht compensatie. 

Wanneer hebt u recht op een financiële vergoeding bij vertraging?

U hebt recht op een vergoeding als uw aankomsttijd met minimaal 3 uur vertraagd is. Hoeveel vergoeding u ontvangt hangt af van de lengte van de vlucht. 

Voor vluchtbestemmingen binnen de EU:

  • €250,- voor een vlucht tot 1500 kilometer
  • €400,- voor een vlucht van meer dan 1500 kilometer

Voor vluchtbestemmingen buiten de EU:

  • €250,- voor een vlucht tot 1500 kilometer
  • €400,- voor een vlucht van 1500 tot en met 3500 kilometer
  • €600,- voor een vlucht van meer dan 3500 kilometer

Als de aankomsttijd minder dan 4 uur is vertraagd dan kan de luchtvaartmaatschappij de vergoeding met 50% verlagen.

Buitengewone omstandigheden

Let op: als er sprake is van ‘buitengewone omstandigheden’ is de luchtvaartmaatschappij niet verplicht om een vergoeding te betalen. Wel moet de luchtvaartmaatschappij bewijzen dat deze niet verantwoordelijk is. Buitengewone omstandigheden zijn gebeurtenissen van overmacht voor de luchtvaartmaatschappij. Voorbeelden zijn een vogel in de motor, politieke onrust, terrorisme, extreme weersomstandigheden of stakingen van het personeel.

Waar hebt u nog meer recht op bij vertraging? 

U hebt recht op een goede dienstverlening tijdens het wachten. Dit kan zijn in de vorm van eten, drinken, een telefoongesprek en/of een gratis hotelkamer met indien noodzakelijk een overnachting. De vluchtafstand en de duur van de vertraging bepalen waar u recht op hebt.

Hebt u recht op een vergoeding?

De rechtsbijstandsverzekeraar ARAG heeft een online tool waarmee u checkt of en op welke financiële vergoeding u recht hebt. Toets uw vluchtnummer en datum van de vlucht in en zie direct of en op welke vergoeding u recht hebt. 

Check uw vergoeding

Als u recht hebt op een vergoeding dan kunt u deze verhalen bij de luchtvaartmaatschappij. Onze rechtsbijstandverzekering kan daarbij helpen.