Vier handige tips voor uw vakantie met vouwwagen

De meeste moderne auto's hebben geen problemen om een vouwwagen te trekken. Wist u dat er regels zijn voor het gewicht dat u achter uw auto hangt? De beladen aanhanger mag niet meer wegen dan 75% van het gewicht van de auto (inclusief inzittenden en lading). In dit artikel vindt u handige tips voor uw vakantie met vouwwagen.

Tip 1: controleer het maximale trekgewicht van uw auto

Wie een vouwwagen achter zijn voertuig hangt, moet weten welk gewicht de auto maximaal mag trekken. Dit is belangrijk om problemen met het voertuig en boetes te voorkomen. In de meeste gevallen staat op het kentekenbewijs welk gewicht de auto mag trekken.

Tip 2: controleer de bandenspanning

Er is niets zo vervelend of gevaarlijk als een klapband onderweg. Kijk altijd of de banden op de juiste spanning staan, ook die van de vouwwagen of andere aanhanger. Een te lage bandenspanning zorgt namelijk voor een te hoge warmteontwikkeling, waardoor de structuur van de band beschadigt. Het gevolg is een klapband.

Vouw- en bagagewagenbanden hebben vanwege hun kleinere maat vaak een afwijkend hoge spanning nodig. Pomp voor u wegrijdt ook de achterbanden van de auto op tot het maximum dat de fabrikant opgeeft voor een volledig beladen auto. Dit vanwege de bagage in de kofferbak in combinatie met de kogeldruk van de vouwwagen.

Tip 3: slijtage en veroudering

Bij vouwwagens zal het niet snel voorkomen dat de banden versleten zijn, bij auto's wel. Zorg ervoor dat de profieldiepte van de hoofdgroeven minimaal de wettelijk toegestane 1,6 mm is.

Hoewel er geen houdbaarheidsdatum op banden zit, raden wij aan ook de banden van uw vouwwagen of aanhanger na circa 6 tot 8 jaar te laten vervangen. Uit onderzoek is gebleken dat door veroudering de kans op een klapband dan aanmerkelijk toeneemt.

Controlepunten:

 • Controleer de wielkasten op zwarte sporen.
  Banden moeten goed afgeschermd zijn en mogen niet tegen de wielkasten aanlopen. Een verkeerde maat band of een slecht veersysteem kan de oorzaak zijn.
 • Een beschadiging waarbij het karkas van de band (nylon en staaldraden) zichtbaar is.
  Ook een uitstulping door een breuk in een koordlaag is absoluut niet toegestaan. Koordlagen zijn laagjes textiel die het karkas van de band vormen. Een stoeprand of steen is vaak de oorzaak.
 • Droogtescheuren, waarbij de koordlagen van de band zichtbaar zijn, zijn wettelijk niet toegestaan.
  Vervang de banden daarom tijdig. Let vooral op het gedeelte van de band waarop de vouwwagen in de stalling heeft gestaan.
 • Kuiltjes in de zijkanten van de banden kunnen geen kwaad.
  Het zijn de aanhechtingspunten (lassen) van de koordlagen.
 • Zorg dat beide banden dezelfde maataanduidingen hebben.
  Twee verschillende merken is geen probleem.
 • Is het draagvermogen van de banden (Load Index) toereikend?
  U vindt de Load Index op de zijkant van de band, achter het typenummer van de band: een tweecijferig getal gevolgd door een letter voor de snelheidsaanduiding. Bijvoorbeeld 82 s; de 82 betekent dat draagvermogen van de band 475 kilo is. De snelheidsindex s geeft aan dat de maximale snelheid voor deze band 180 km/uur is.

Tip 4: Stallingstip

Brengt u de vouwwagen naar de stalling? Zet de banden dan altijd op de juiste spanning, het liefst nog twee of drie tiende bar hoger.