7 tips voor uw caravanvakantie

Met de caravan op vakantie vraagt een goede voorbereiding. Wist u bijvoorbeeld dat het in sommige landen verplicht is om uw groene kaart voor de caravan bij u te hebben? Bekijk onze tips voor uw caravanvakantie.

Tip 1: groene kaart voor uw caravan

Iedere caravan die (leeg) zwaarder is dan 750 kilo, heeft een eigen kenteken. In een aantal Europese landen betekent een eigen kenteken ook een eigen groene kaart. In Duitsland, Kroatië, Polen, Portugal en Spanje is een groene kaart voor uw caravan verplicht.

De groene kaart wordt afgegeven op de autoverzekering van de auto die de caravan trekt. Het maakt daarbij niet uit of uw caravan verzekerd is bij dezelfde verzekeraar. Is uw auto verzekerd bij Aon? Vraag dan de groene kaart voor uw caravan bij ons aan. Ga naar Mijn Omgeving en kies de auto waarmee u de caravan trekt.

Tip 2: controleer of u een caravanrijbewijs nodig heeft

Afhankelijk van het gewicht van de (auto plus) caravan, kan het zijn dat u een caravanbewijs nodig heeft. Is het toegestane gewicht:

 • maximaal 750 kg voor de caravan, dan volstaat een rijbewijs B
 • maximaal 3500 kg voor de auto plus caravan, ook dan volstaat een rijbewijs B
 • maximaal 4250 kg voor de auto plus caravan, dan hebt u rijbewijs B+ of BE nodig
 • meer dan 4250 kg voor de auto plus caravan, dan hebt u rijbewijs BE nodig.

Tip 3: verdeel het gewicht

Als u de caravan verkeerd inpakt, kan die minder stabiel op de weg liggen en zelfs gaan slingeren. Verdeel het gewicht daarom zo goed mogelijk over de hele caravan. Berg zware voorwerpen niet op in hoge kastjes, dat maakt de caravan topzwaar. Zet alle spullen goed vast. Probeer het zwaartepunt van de belading in het midden van de caravan te houden.

Vertrouw niet blind op een stabilisator: door de werking van de stabilisator merkt u verkeerde belading niet direct. Als de caravan toch in een slinger raakt, zorgt de stabilisator er juist voor dat een te zwaar of ongelijk beladen caravan daar moeilijker uit terug komt.

Tip 4: controleer het laadvermogen en de kogeldruk

Op het kentekenbewijs vindt u het laadvermogen van de caravan in kilo's. U kunt het ook zelf afleiden uit de maximaal toegestane massa’s. Het laadvermogen berekent u door de 'maximum massa voertuig' te verminderen met de 'massa ledig voertuig'.

Voordat u op pad gaat met de beladen caravan, moet u de kogeldruk meten. De maximale kogeldruk is voorgeschreven door de fabrikanten van uw auto, trekhaak en caravan. Een te lage kogeldruk is net zo gevaarlijk als een te hoge, bij een te lage kogeldruk kan de caravan gaan slingeren. U kunt de druk op de kogel veranderen door de belading anders te verdelen.

Tip 5: check de caravanbanden

Caravanbanden krijgen veel te verduren. Een beladen caravan weegt gemiddeld 1.000 kilo. Een beladen auto weegt meer, maar staat op vier wielen; de caravan op slechts twee. Bovendien werkt het doorveren van de caravan als een hefboom op de as. Daardoor kan de belasting op de banden al gauw met 50% tot 75% toenemen.

Als de asrubbers verouderen, worden zij harder. De vering wordt hierdoor minder. Bij oudere banden geeft dit een extra risico op klapbanden. Het is verstandig om versleten asrubbers daarom te laten vervangen.

Tip 6: zorg voor veiligheid onderweg

Extra spiegels aan uw autospiegels zorgen voor beter zicht. Meet de afstand tussen het midden van de linker en het midden van de rechter autospiegel. Is die afstand kleiner dan de breedte van de caravan? Dan heeft u speciale caravanspiegels nodig.

Let ook op de volgende zaken:

 • Controleer de bandenspanning van uw caravan.
 • Rijd niet te hard met een caravan achter uw auto. Dit vergroot de kans op een ongeval.
 • Controleer de caravanverlichting.
 • Tijdens het rijden mogen geen personen of dieren in de caravan aanwezig zijn.

Tip 7: voorkom diefstal

Een caravan is een makkelijk en daardoor gewild doelwit. Diefstal komt overal voor, ook thuis op de stoep, maar zeker op onbewaakte plaatsen. U kunt het inbrekers en dieven wel moeilijk maken. Meestal hebben ze haast, tijd is hun grootste vijand. Een karwei dat lang duurt, schrikt hen dus af.

Met solide beveiligingsmateriaal (zoals wielklemmen en koppelingssloten) kunt u het diefstalrisico sterk verminderen. Ook kunt u de identificatienummers in de ramen van de caravan laten graveren. Dit is duidelijk zichtbaar en onuitwisbaar.

Naast de wielklemmen en koppelingssloten kunt u de volgende maatregelen nemen om diefstal van of uit uw caravan te voorkomen:

Voor vertrek
 • Zet de caravan strak tussen andere voertuigen in.
 • Staat de caravan op uw eigen oprit? Plaats hem dan met de dissel naar uw huis of garage.
 • Doe de gordijnen dicht, zeker als er (waardevolle) spullen in de caravan staan.
 • Laat geen (losse) kostbare zaken in de caravan achter. Dat geldt ook voor het kentekenbewijs.
Tijdens de reis
 • Sluit de caravan altijd goed af, denk ook aan de (dak)ramen.
 • Vermijd afgelegen parkeerplaatsen. Als u op een donkere plek in de auto gaat uitrusten, laat dan altijd iemand bij de caravan blijven.
 • De caravan is aan de snelweg makkelijk aan te haken. Dus houd de caravan altijd in het oog en gebruik het disselslot. Ook als u onderweg stopt om te eten.
Op de camping

Ook op de camping is het verstandig de caravan met een disselslot te beveiligen. Dan kunt u met een gerust hart een dagje op stap.

Wordt uw caravan toch gestolen? Meld dit direct bij uw verzekeringmaatschappij, die zorgt ervoor dat alle caravangegevens bij een landelijk meldpunt terechtkomen. Let op: u moet altijd zelf aangifte doen bij de politie in de plaats van de diefstal.