Klanttevredenheid cijfer
Mijn IAK auto

Doe het zelf met Mijn Omgeving

Uw Voordelen
 • Uw polis bekijken
 • Uw polis wijzigen
 • Een schade melden

Ga naar Mijn Omgeving

Caravan

Met de caravan

Met de caravan op vakantie is een hele onderneming. In sommige landen is het verplicht om uw groene kaart voor de caravan bij te hebben. Daarnaast geven we informatie over het caravanrijbewijs, gewicht van de caravan, caravan inpakken en veiligheid onderweg. 

Groene kaart voor uw caravan

Iedere caravan die (leeg) zwaarder is dan 750 kg, heeft een eigen kenteken. In Duitsland, Kroatië, Polen, Portugal of Spanje is het verplicht om een groene kaart voor uw caravan te hebben.

Bekijk meer informatie over de groene kaart 

Caravanrijbewijs

Is het toegestane gewicht:

 • Maximaal 750 kg voor de caravan, dan volstaat een rijbewijs B.
 • Maximaal 3500 kg voor de auto plus caravan, dan volstaat een rijbewijs B.
 • Maximaal 4250 kg voor de auto plus caravan, dan hebt u rijbewijs B+ of BE nodig.
 • Meer dan 4250 kg voor de auto plus caravan, dan hebt u rijbewijs BE nodig. 

Caravan inpakken

Verdeel het gewicht Als u de caravan verkeerd inpakt, kan die gaan slingeren en minder stabiel op de weg liggen. Verdeel daarom het gewicht zo goed mogelijk. Berg zware voorwerpen niet op in hoge kastjes, want dat maakt de caravan topzwaar. Probeer het zwaartepunt in het midden van de caravan te houden. Zet alle spullen goed vast. Vaar niet blind op een stabilisator: door de werking van de stabilisator merkt u verkeerde belading niet direct. Als de caravan toch in een slinger raakt, zorgt de stabilisator er juist voor dat de caravan daar moeilijker uit terug komt.

Gewicht van de caravan

Bij het inpakken van de caravan moet u rekening houden met:
 • Het laadvermogen van de caravan
  Het laadvermogen in kilo's staat op het kentekenbewijs van de caravan. Het is ook af te leiden uit de maximale toegestane massa. 'maximum massa voertuig' minus 'massa ledig voertuig' is het laadvermogen.
 • De kogeldruk
  Voordat u op pad gaat met de beladen caravan moet u de kogeldruk meten. Het maximum is voorgeschreven door de fabrikant van uw auto, trekhaak en caravan. Een te lage kogeldruk is net zo gevaarlijk als een te hoge. Bij een te lage kogeldruk kan de caravan gaan slingeren. De druk op de kogel is te veranderen door de belading anders te verdelen.

Caravanbanden

Van caravanbanden wordt veel gevergd, een beladen caravan weegt gemiddeld 1.000 kg. Een beladen auto weegt wel meer maar staat op vier wielen, de caravan op twee. Bovendien werkt het doorveren van de caravan als een hefboom op de as. Daardoor kan de belasting op de banden al gauw met 50 % tot 75% toenemen. Wanneer de asrubbers verouderen, worden zij harder, de vering wordt hierdoor minder, bij oudere banden geeft dit een extra risico op klapbanden.

Veiligheid onderweg

Een goed ingepakte caravan scheelt al een stuk, maar het is niet voldoende. Extra spiegels aan uw autospiegels zorgen voor beter zicht. Meet de afstand tussen het midden van de linkerspiegel en rechterspiegel. Is die afstand kleiner dan de breedte van de caravan? Dan hebt u caravanspiegels nodig.
Let op de volgende zaken:

 • Controleer de juiste bandenspanning.
 • Rijd niet te hard.
 • Controleer de verlichting.
 • Tijdens het rijden mogen er geen personen of dieren in de caravan.

Diefstal voorkomen

Een caravan is een makkelijk en daardoor gewild doelwit; vooral op onbewaakte plaatsen. Diefstal komt overal voor, ook thuis op de stoep. U kunt het inbrekers en dieven wel extra moeilijk maken. Meestal hebben ze haast, tijd is hun grootste vijand. Een karwei dat lang gaat duren, schrikt hen af. Met solide beveiligingsmateriaal (zoals wielklemmen en koppelingssloten) kunt u het diefstalrisico al sterk verminderen.
Ook een manier om de caravan minder aantrekkelijk te maken voor dieven is het laten graveren van identificatienummers in de ramen. Dit is duidelijk zichtbaar en onuitwisbaar. Voorkomen is altijd beter. Naast de wielklemmen en koppelingsloten kunt u diefstal van of uit uw caravan vaak voorkomen door het nemen van een aantal maatregelen. Voor vertrek:
 • Plaats een goedgekeurde wielklem, koppelingslot of beide.
 • Zet de caravan strak tussen andere voertuigen in.
 • Staat de caravan op de oprit, plaats dan de dissel naar uw huis of garage.
 • Doe de gordijnen dicht.
 • Laat geen (losse) kostbare zaken en dus ook het kentekenbewijs nooit in de caravan achter.

Tijdens de reis: 

Het is een open deur, maar sluit de caravan goed af. Denk ook aan de (dak)ramen.
Vermijd afgelegen parkeerplaatsen. Als u op een donkere plek in de auto gaat uitrusten, laat dan altijd iemand bij de caravan blijven.
De caravan is aan de snelweg makkelijk aan te haken. Dus houd de caravan altijd in het oog en gebruik het disselslot. Ook als u onderweg stopt om wat te gaan eten.

Op de camping:

Ook op de camping is het verstandig de caravan met een disselslot te beveiligen. Dan kunt u met een gerust hart een dagje op stap. Wordt uw caravan toch gestolen? Meld dit dan direct aan de verzekeringmaatschappij. Alle caravangegevens komen dan bij een landelijk meldpunt terecht. U moet altijd zelf aangifte doen bij de politie in de plaats van de diefstal.