Mijn IAK auto

Doe het zelf met Mijn Omgeving

Uw Voordelen
 • Uw polis bekijken
 • Uw polis wijzigen
 • Een schade melden

Ga naar Mijn Omgeving

Met de auto

Met de auto

Gaat u met de auto op vakantie? Houd rekening met de verplichte auto-uitrusting in het buitenland, neem wegenkaarten mee naast uw navigatie en vermijd de verkeersdrukte. Wij zetten de verplichtingen en onze tips hieronder voor u op een rijtje. 

Verplichte auto-uitrusting in het buitenland

Wist u dat het in Frankrijk verplicht is om voor elke passagier een veiligheidsvest binnen handbereik te hebben? Wij zetten de uitrusting per soort voor u op een rij, zo gaat u veilig op vakantie en voorkomt u boetes. 

Veiligheidsvest

Een veiligheidsvest in de auto is verplicht in: België, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Kroatië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje en Tsjechië. 
In de meeste landen is voor iedere inzittende een veiligheidsvest in de auto verplicht. Let op: in Frankrijk en Noorwegen moet u de veiligheidsvesten binnen handbereik bewaren.

Brandblusser

De brandblusser is verplicht in: België, Bulgarije, Estland, Griekenland, Letland, Litouwen, Polen, Rusland, Turkije en Wit-Rusland. 

Gevarendriehoek

Een gevarendriehoek moet u meenemen naar: België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Kroatië, Letland, Luxemburg, Macedonië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Wit-Rusland, Zweden en Zwitserland. 
In Zwitserland moet u deze binnen handbereik bewaren. Twee gevarendriehoeken zijn verplicht in Turkije. Als u met een aanhanger reist dan zijn twee gevarendriehoeken verplicht in Slovenië en Kroatië.

Verbanddoos

België, Duitsland, Estland, Griekenland, Hongarije, Kroatië, Letland, Litouwen, Macedonië, Montenegro, Oostenrijk, Roemenië, Rusland, Servië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Turkije en Wit-Rusland zijn de landen waar de verbanddoos verplicht is. 

Reservelampjes 

De landen Hongarije, Kroatië en Slovenië verplichten dat u reservelampjes in de auto hebt. 

Alcoholtest

In Frankrijk is het bij wet verplicht om de auto uit te rusten met twee alcoholtests. 

Groene kaart

Neem de groene kaart voor de auto altijd mee op vakantie, dit is een internationaal verzekeringsbewijs. 

Meer informatie over de groene kaart

Winterbanden

Gaat u in de wintermaanden naar Scandinavië, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Tsjechië, Zwitserland, de Ardennen of Frankrijk? Rijd dan op winterbanden. Het gaat om uw veiligheid en die van andere weggebruikers. U riskeert hoge boetes als u zich met een auto zonder winterbanden op de weg begeeft.

Meer informatie over winterbanden

Het advies is om altijd een veiligheidshamer in de auto te hebben. Daarnaast is het verstandig om extra kleding, dekens, eten en drinken (water) mee te nemen als u onverwachts pech krijgt of in een file belandt. 

Milieustickers en milieuzones

Milieusticker en vignet

Duitsland en Frankrijk hebben in bepaalde steden milieuzones ingesteld. In deze milieuzones is een milieusticker verplicht. Zonder milieusticker riskeert u een boete. Rijdt u door een van deze steden, vergeet uw milieusticker dan niet.

Een vignet is verplicht op de Oostenrijkse en Zwitserse snelwegen.

Milieuzones

Sommige landen hebben milieuzones ingesteld in bepaalde steden. Afhankelijk van de geldende voorwaarden mag u - al dan niet met een milieusticker - in deze zones rijden. Het kan gebeuren dat u de toegang geweigerd wordt, belasting moet betalen of een boete krijgt bij het rijden in deze zones. In steden in België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Hongarije, Italië, Nederland, Noord-Ierland, Noorwegen, Oostenrijk, Spanje, Tsjechië en Zweden zijn milieuzones.

Bekijk de milieuzones en voorwaarden

Handige app

Vanaf half juli 2017 is de Green-Zones app verkrijgbaar voor smartphone of als web app (Engelstalig). Deze app houdt rekening met nationale en lokale regelingen omtrent rijverboden, milieustickers en vignetten in een milieuzone.

Wegenkaarten en navigatie

Altijd wegenkaarten meenemen

Vertrouw nooit blind op uw navigatiesysteem. Bij een defect, stroomuitval of omleiding is een wegenkaart nog steeds onmisbaar om u te kunnen oriënteren.

Flitspaaldetectie op uw navigatie

Flitspaalsignalering is in Europa niet in alle landen toegestaan. Sommige leveranciers bieden in de landen waar het verboden is het niet aan op de navigatiesystemen. Wanneer het wel wordt aangeboden dan is het uitschakelen van de functie niet voldoende. Neem eventueel contact op met de verkoper of de importeur van het navigatiesysteem om te vragen hoe u de flitspaalinformatie kunt verwijderen.
De regels voor de meest bezochte vakantielanden binnen Europa: 

 • België
  Alle apparatuur die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsapparatuur en roodlicht-camera's is verboden. GPS apparatuur die gebruik maakt van een openbare databank (POI) is toegestaan.
 • Duitsland
  Het gebruik en bezit van alle apparatuur met flitspaalsignalering is verboden. Dit geldt niet alleen voor navigatiesystemen, maar dus ook voor laptops en telefoons waar deze informatie op staat. Verwijder voor vertrek alle flitspaalinformatie van de apparatuur, want ook het bezit van een apparaat met deze informatie is verboden.
 • Frankrijk
  Ook voor Frankrijk geldt dat het gebruik en bezit van alle apparatuur met flitspaalsignalering verboden is. Overtredingen kunnen worden bestraft met een boete van € 1500,-. Informatie over gevarenzones is wel toegestaan op een navigatiesysteem.
 • Oostenrijk
  In Oostenrijk is alle apparatuur die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsmeters en roodlichtcamera's verboden. GPS apparatuur die gebruik maakt van een openbare databank (POI) is toegestaan.
 • Zwitserland
  Het gebruik en bezit van alle apparatuur met flitspaalinformatie is verboden. Dit geldt niet alleen voor navigatiesystemen, maar dus ook voor bijvoorbeeld laptops en telefoons waar deze informatie op staat. Verwijder voor vertrek alle flitspaalinformatie van de apparatuur want ook het bezitten en vervoeren van een apparaat met deze informatie is verboden.

Navigatie niet bedienen tijdens het rijden

In Duitsland mag u een navigatiesysteem niet bedienen als u rijdt. Een Duitse rechter oordeelde dat wie tijdens het rijden op de snelweg zijn navigatiesysteem bedient en daarbij een ongeluk veroorzaakt, handelt met grove nalatigheid en de schade volledig moet betalen.

Verkeersdrukte

Liever geen files?

In diverse Europese landen wordt het dit jaar weer extreem druk op de autosnelwegen.
Verkeersdrukte per land: ANWB verkeersdruktekalender
Verkeersdrukte Frankrijk: website van Franceguide

De verkeersdrukte trotseren? Bekijk 5 tips voor zwarte zaterdag.

Schade?

Bel SOS International

Als u verzekerd bent bij Aon neem dan contact op met de alarmcentrale SOS International. Alleen als u vooraf contact hebt opgenomen met SOS International, kunt u een beroep doen op uw verzekering bij Aon. Autoverzekering +31 (0)20 651 51 51.