Uw auto is total-loss

Als u hoort dat uw auto total-loss is, gaat er van alles door u heen. Met deze stapsgewijze uitleg proberen wij te zorgen dat u het overzicht houdt, en weet waar u aan toe bent.

Wanneer is een auto total loss?

Er zijn twee soorten total loss:

 1. Technisch total loss: veilig herstel van uw auto is niet meer mogelijk
 2. Economisch total loss: de herstelkosten zijn hoger dan de waarde vóór de schade minus de restwaarde na de schade. Alleen als de herstelkosten meer dan 2/3 zijn van de waarde vóór de schade, wordt de auto economisch total-loss verklaard.

Een voorbeeld:
De waarde van uw auto is € 30.000,-. U krijgt een aanrijding met aanzienlijke schade tot gevolg. De herstelkosten zijn € 21.000,-. De auto zal total-loss worden verklaard omdat de herstelkosten hoger zijn dan tweederde van de waarde vóór de schade.

Hoe handelen wij uw schade af?

Stap 1 Melding

Als u nog veilig kunt rijden, meldt u de schade bij ons aan (telefonisch, online of schriftelijk). Kunt u niet meer veilig rijden? Bel dan de alarmcentrale op (020) 651 51 51. Zij helpen u verder.

Het is belangrijk dat de auto bij een schadehersteller te staan. Het beste is een reparateur van de Aon Schade Service. U weet immers nog niet of er sprake is van total-loss. Als de auto toch hersteld kan worden, hebt u via de Aon Schade Service geen standaard eigen risico. Wordt de auto total-loss verklaard, dan hebt u sowieso geen eigen risico.

Stap 2 Schade-expert bepaalt waarde vóór en restwaarde

De schade-expert beoordeelt de schade. Hij bepaalt de waarde vóór de schade en berekent wat het herstel van de schade zou kosten. Bij economisch total-loss mag u zelf bepalen of u de auto houdt. Houdt u de auto? Dan trekken we de restwaarde af van de schade-uitkering.

Hoe stelt men de waarde vóór de schade vast?
Bij het bepalen van de dagwaarde wordt gekeken naar de leeftijd, gereden kilometers, staat van onderhoud en of het merk en type gangbaar is. De waarde vóór de schade is niet altijd de dagwaarde. Het kan ook de nieuwwaarde zijn (als u de eerste eigenaar bent) of aanschafwaarde zijn (als u een occasion hebt gekocht of als de auto is ingevoerd). Welke waarde in uw situatie de waarde vóór is, kunt u nalezen in uw polisvoorwaarden.

Stap 3 Schade-expert vraagt biedingen

Gecertificeerde opkopers mogen een bod uitbrengen op uw auto. Zo komt de restwaarde tot stand. De schade-expert vergelijkt de restwaarde met de waar de vóór de schade, en de herstelkosten. Zo bepaalt hij of er sprake is van total loss.

Lening, onderhoud of belastingmaatregelen?
Loopt er een lening op de auto, heeft de auto pas nog onderhoud gehad? Of maakt u gebruik van bijzondere belastingmaatregelen? Dat is van belang voor de schade-afhandeling. Geef dat dus door aan het schadebedrijf of de schade-expert.

Stap 4 Uw auto wordt verkocht

Als alle biedingen binnen zijn, wijzen wij na overleg met u, de auto toe aan de hoogste bieder. Die opkoper zorgt voor vrijwaring en haalt de auto op bij de schadehersteller. Het vrijwaringsbewijs krijgt u van de schadehersteller. Stuurt u het vrijwaringsbewijs naar onze klantenservice, dan kunnen we de polis royeren.

Wat moet u samen met de auto overdragen?

 • Alle delen van het kentekenbewijs of de kentekencard:
  • Deel 1A (het voertuigbewijs). Na 1 januari 2014 is dit een kentekencard.
  • Deel 1B (het tenaamstellingsbewijs). Na 1 januari 2014 is dit de tenaamstellingcode van 9 cijfers.
  • Deel 2 (het overschrijvingsbewijs). Na 1 januari 2014 krijgt u dit alleen als u een auto uitvoert.
 • Sleutels (inclusief reservesleutels en sleutelcodes), codes voor de radio, navigatie en afstandsbedieningen.
 • Onderhouds- en instructieboekjes van de auto.
 • Accessoires die bij de auto horen zoals lichtmetalen velgen.
  Twijfelt u wat u wel of niet mag meenemen uit de auto? Overleg dan met de schade-expert.

Stap 5 Uitbetalen van uw schade

Uw schade-expert vertelt u van wie en wanneer u welk bedrag krijgt.

Doet u afstand van het wrak? Dan krijgt u via de opkoper de restwaarde terug, zoals vastgesteld door de schade-expert.
Als u het wrak zelf houdt, krijgt u de restwaarde niet terug.