Zorgverzekering vanaf 18 jaar

Vóór de 18e verjaardag van uw kind ontvangt u van ons een brief met uitgebreide informatie over zijn of haar zorgverzekering. Op deze pagina helpen wij u een voordelige en verantwoorde zorgverzekering te kiezen voor uw kind.

Wordt uw kind binnenkort 18 jaar?

Tot zijn of haar 18e jaar is uw kind gratis met u meeverzekerd op uw polis. Daarna wordt er premie in rekening gebracht voor zijn of haar zorgverzekering. Dat gaat in vanaf de 1e dag van de maand nadat uw kind 18 jaar wordt. Dit is allemaal in de Zorgverzekeringswet (Zvw) bepaald.

Als u wilt, kan uw kind gewoon bij u op de polis meeverzekerd blijven. Heeft u collectieve kortingen en regelingen op uw zorgpolis? Dan profiteert uw zoon of dochter hier ook van.

Wat verandert er als uw kind 18 jaar wordt?

Zodra uw kind 18 jaar wordt, veranderen er een paar dingen.

1 Premie betalen

Premie betalen voor een zorgverzekering
Vanaf de 1e dag van de maand na de 18e verjaardag moet er premie betaald worden voor de zorgverzekering van uw kind. De premie wordt vanaf die datum automatisch berekend.
Bijvoorbeeld: uw kind is op 17 juli jarig. De betaling gaat dan in per 1 augustus.

2 Eigen risico betalen

Eigen risico betalen
Vanaf de 1e dag van de maand na de 18e verjaardag moet er een verplicht eigen risico betaald worden voor de zorgverzekering van uw kind. Dit geldt voor de meeste zorgkosten uit de basisverzekering, en alleen als uw kind deze zorg krijgt. De hoogte van het wettelijk (verplichte) eigen risico berekenen wij pro rata op basis van het resterende aantal maanden in het jaar. 
Bijvoorbeeld: uw kind is op 17 juli jarig en kiest een eigen risico van € 385,-. Dan wordt het eigen risico voor dit jaar € 160,42 (€ 385,-/ 12 maanden x 5 resterende maanden).

Gebruikt uw kind (bijna) nooit zorg? Dan kan het slim zijn om te kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Daarvoor geldt: hoe hoger het vrijwillig eigen risico, hoe lager de premie. Maar als uw kind wél zorg nodig heeft, betaalt u dus ook meer. Uw kind kan zijn/haar verplichte eigen risico verhogen tot maximaal € 885,-.

3 Tandartskosten vergoeding Tandartskosten vergoeding
De tandartskosten worden vanaf 18 jaar niet meer automatisch vergoed vanuit de basisverzekering. Indien gewenst kunt u voor uw kind gemakkelijk een (tandarts)verzekering afsluiten.
4 Vraag zorgtoeslag aan!

Vraag zorgtoeslag aan!
Veel jongeren hebben recht op zorgtoeslag. Ook als zij meeverzekerd blijven op de polis van hun ouders. Zo wil de overheid de basisverzekering voor iedereen betaalbaar houden. Bekijk op de website van de Belastingdienst of uw kind in aanmerking komt voor zorgtoeslag.

Laat uw kind profiteren van uw collectieve kortingen en regelingen

Blijft uw zoon of dochter met dezelfde of een gewijzigde zorgverzekering bij u op de zorgpolis meeverzekerd, dan profiteert hij of zij mee van de eventuele collectieve kortingen en regelingen die u heeft via uw werkgever of collectiviteit.

Tip: regel het samen

Om de juiste keuze te maken is het goed eerst een aantal vragen te beantwoorden. Welke zorgverzekering heeft uw kind nu? Van welke zorg maakt uw kind weleens gebruik? Welke vergoedingen vindt uw kind belangrijk? Wat zijn de voordelen van de collectieve verzekering met de kortingen en regelingen? Wie betaalt de premie? Help uw kind met advies en denk samen na over een passende zorgverzekering.

Wat zijn de mogelijkheden?

Als u ervoor kiest om uw kind bij u op de zorgpolis verzekerd te houden, is het belangrijk om van tevoren met uw kind de verschillende opties goed te bekijken. Dan maakt u makkelijker de juiste keuze. Hier zijn uw opties:

Optie 1: U wijzigt niets

U bent tevreden over de zorgverzekering van uw kind en wijzigt niets. De lopende zorgverzekering van uw kind blijft in dat geval gelijk. Op het polisblad kunt u nalezen welke basisverzekering en/of aanvullende verzekering en hoeveel collectiviteitskorting uw kind nu heeft.

Uw kind is vaak niet meer automatisch verzekerd voor tandartskosten. Hiervoor moet u een extra verzekering (tandartsverzekering) afsluiten in Mijn Omgeving. Zie optie 2.

Meeverzekerd zonder wijziging: Uw kind blijft met u meeverzekerd en past de zorgverzekering en het eigen risico niet aan. In dat geval:

  • houdt uw kind dezelfde zorgverzekering als nu
  • heeft uw kind € 385,- eigen risico
  • betaalt u de premie en (indien van toepassing) het eigen risico
  • ontvangt u rond de verjaardag van uw kind automatisch een nieuwe polis
  • blijft het zorgpasje van uw kind geldig

Kiest u deze optie? Dan hoeft u niets te doen.

Optie 2: U wilt een ander pakket voor uw kind

U wilt een ander of voordeliger zorgpakket voor uw kind.
In de meeste gevallen bestaat er een pakket dat beter past bij de leeftijd, behoeften en wensen van uw zoon of dochter.

U kunt gemakkelijk de zorgverzekering van uw kind aanpassen in Mijn Omgeving. Daarvoor heeft u drie maanden de tijd.
Aanpassingen doen kan vanaf de 1e dag van de maand vóór de maand waarin uw kind 18 jaar wordt, tot en met het einde van de maand daarna.

Bijvoorbeeld: uw kind is op 17 juli jarig. Dan kunt u de zorgverzekering aanpassen in de hele maanden juni, juli en augustus. De ingangsdatum van de wijziging is 1 augustus.
Vanaf 12 november tot het einde van het jaar kan het zijn dat u bepaalde wijzigingen niet kunt doen, bijvoorbeeld een ingangsdatum 1 december of 1 februari kiezen. Bel of mail ons. Wij helpen u graag.

Meeverzekerd met wijziging: Uw kind blijft met u meeverzekerd, maar past wel de zorgverzekering en/of het eigen risico aan. In dat geval:

  • krijgt uw kind een gewijzigde zorgverzekering
  • heeft uw kind onveranderd € 385,- eigen risico of een verhoogd bedrag voor eigen risico
  • betaalt u de premie en (indien van toepassing) het eigen risico
  • ontvangt u een nieuwe gewijzigde polis
  • blijft het zorgpasje van uw kind geldig

Kiest u deze optie? Dan kunt u de zorgverzekering van uw kind aanpassen in Mijn Omgeving.

Bekijk het collectief aanbod voor uw kind

Kies uw collectiviteit om te bekijken welke verzekeringen we kunnen aanbieden aan uw 18-jarige zoon of dochter.

Niet gevonden?

 Probeer te zoeken met een deel van de naam.

Persoonlijk advies

Neem voor persoonlijk advies gerust contact op met ons via +31 (0)88 810 81 52 of zorg@aon.nl.

Als uw kind op uw polis blijft meeverzekerd, is het wijzigen van de zorgverzekering van uw kind zo geregeld via Mijn Omgeving.
Wil uw kind liever een eigen zorgverzekering bij ons afsluiten? Dan kijken we graag samen met u en/of uw kind naar de beste mogelijkheden. Of wil uw kind toch opzeggen? Beide situaties kunt u niet regelen via Mijn Omgeving.