18 jaar

Wat verandert er als uw kind 18 wordt?

Zorgverzekering

U ontvangt vóór de 18e verjaardag van uw kind een brief met uitgebreide informatie over zijn of haar zorgverzekering. Iedereen vanaf 18 jaar is verplicht om premie te gaan betalen. Dit is bepaald in de zorgverzekeringswet (Zvw). Uw kind of u als ouder(s) betaalt de premie.

Pakketkeuze

Basisverzekering: naast een naturapolis (Basis Zeker) of een resititutiepolis (Basis Exclusief) bieden wij ook de Basis Budget. Een betaalbare basisverzekering met een scherpe premie. Een goede keuze als uw kind weinig zorgkosten verwacht en bereid is om te reizen voor een behandeling.

Aanvullende verzekering: uw kind heeft volop keuze uit aanvullende pakketten. Als uw kind geen of weinig zorgkosten verwacht, en toch verzekerd wil zijn voor de belangrijkste risico’s, dan kan het laagste pakket voor uw kind ook een goede keuze zijn.

Ingangsdatum

Vanaf de eerste maand volgend op de 18e verjaardag moet premie betaald worden voor de zorgverzekering van uw kind. Vanaf die datum zal er automatisch premie berekend worden voor de zorgverzekering van uw kind. 
Bijvoorbeeld: uw kind is 13 augustus jarig, de betaling gaat dan in per 1 september.

Wettelijk eigen risico

Iedereen vanaf 18 jaar betaalt eigen risico. Het eigen risico gaat in op de 1e dag van de maand volgend op de 18e verjaardag. Als uw kind in de loop van het jaar 18 jaar wordt, berekenen wij de hoogte van het wettelijk (verplichte) eigen risico pro rata.

Vergoedingen

Uw kind kan op uw polis blijven staan met dezelfde verzekeringen. Zolang uw kind op uw polis staat, zal de eventuele korting die u via uw werkgever krijgt ook voor hem of haar gelden. Het is mogelijk om de verzekeringen van uw kind te wijzigen maar dit hoeft niet.

Zorgverzekering wijzigen

U kunt er voor kiezen de zorgverzekering van uw kind te wijzigen, ook de basisverzekering. Het is belangrijk dat u dit binnen een maand na de 18e verjaardag van uw kind regelt.
U kunt de zorgverzekering van uw kind wijzigen via de Mijn Omgeving.

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag is een financiële bijdrage in zorgkosten. Veel jongeren hebben recht op zorgtoeslag. Op de website van de Belastingdienst kunt u berekenen hoeveel zorgtoeslag uw kind kan krijgen. Ook kunt u hier de zorgtoeslag aanvragen.

Schadeverzekering

Tenzij uw kind meteen zelfstandig gaat wonen of een auto gaat rijden, verandert er voor uw schadeverzekeringen niets. Gaat uw kind op kamers, dan is het verstandig om een eigen verzekeringspakket af te sluiten.

Is uw uitwonende zoon of dochter afgestudeerd of gestopt met de studie? Dan moet uw kind zijn/haar eigen verzekeringen gaan regelen. Een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering raden wij als eerste aan.

Opgebouwde schadevrije jaren

Als u kind regelmatige bestuurder is geweest van een verzekerde auto of bromfiets, dan is het vaak mogelijk om de auto- of bromfietsverzekering met schadevrije jaren aan uw kind over te dragen. Ook hier geven wij graag advies over.

Advies van Aon

Mocht u persoonlijk advies wensen over de verzekeringen van uw kind, maak dan een afspraak met één van onze adviseurs. Of leg de situatie voor aan onze klantenservice.