Wat verandert er als uw kind 18 wordt?

Bekijk op deze pagina de gevolgen voor de zorgverzekering en schadeverzekeringen, en regel de verzekeringen die uw zoon of dochter nodig heeft.

Zorgverzekering

Tot zijn of haar 18e jaar is uw kind gratis met u meeverzekerd op uw polis. Daarna wordt er premie in rekening gebracht voor zijn of haar zorgverzekering. Dat gaat in vanaf de 1e dag van de maand nadat uw kind 18 jaar wordt. Dit is allemaal in de Zorgverzekeringswet (Zvw) bepaald.

Als u wilt, kan uw kind gewoon bij u op de polis meeverzekerd blijven. Heeft u collectieve kortingen en regelingen op uw zorgpolis? Dan profiteert uw zoon of dochter hier ook van.

Schadeverzekeringen

Tenzij uw kind meteen zelfstandig gaat wonen of een auto gaat rijden, verandert er voor uw schadeverzekeringen niets. Gaat uw kind op kamers, dan is het verstandig om een eigen verzekeringspakket af te sluiten.

Is uw uitwonende zoon of dochter afgestudeerd of gestopt met de studie? Dan moet uw kind zijn/haar eigen verzekeringen gaan regelen. Een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering raden wij als eerste aan.

Opgebouwde schadevrije jaren
Als uw kind regelmatige bestuurder is geweest van een verzekerde auto of bromfiets, dan is het vaak mogelijk om de auto- of bromfietsverzekering met schadevrije jaren aan uw kind over te dragen. Ook hier geven wij graag advies over.